logo F1zpravy.czF1online.sk

Russellovi v honbě za pole position „neskutečně pomohla“ Hamiltonova data

George Russell
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 6. 2024

Po skončení kanadské kvalifikace se na špici objevilo nečekané jméno. George Russell vybojoval svou druhou pole position v kariéře a před nedělním závodem se dívá jen na vítězství. Jeho Mercedes je prý tento víkend naprosto fantastický, takže nevidí důvod, proč by se mu to nemělo podařit.

Po sobotní kvalifikaci musíme zdůraznit několik podstatných skutečností, díky kterým vypadá George Russell a jeho monopost ještě lépe, než se zdá při pohledu na časy. Za prvé, nejrychlejší čas v Q3 zajel na použitých pneumatikách, přičemž čerstvé mají být o tři nebo čtyři desetiny rychlejší; za druhé, jeho čas v Q2 byl o čtvrt sekundy rychlejší než v Q3; a za třetí, podle slov samotného Russella má Mercedes v Kanadě nejrychlejší auto.

Potvrdil to však jen on, zatímco Lewis Hamilton utržil v sobotu vysokou porážku a skončil až sedmý. Po třetím tréninku to však vypadalo zcela odlišně. „Lewis ráno absolutně létal a byl daleko přede mnou,“ přiznal Russell po skončení kvalifikace.

„Musel jsem se podívat na jeho data, abych se pokusil pochopit, co dělal jinak. Pokud mám být upřímný, neskutečně mi to pomohlo. Jsem rád, že jsme to dokázali, protože za všechnu tu tvrdou práci jsme si to zasloužili. Tento víkend jsem měl v autě úžasný pocit,“ dodal spokojeně Russell.

I když Mercedes v nedávné době nasadil jen menší vylepšení, na nové přední křídlo ukazuje prstem i George při vysvětlování pokroku Mercedesu. Prý to přineslo větší zlepšení, než v týmu očekávali. Už po Monaku si v Brackley věřili a možná už brzy je čeká velká euforie.

„Obrovské vzrušení,“ popsal náladu v týmu Russell. „Už je to nějaký čas, co jsme zažili tento pocit. Za oponou se v Brackley a Brixworthu velmi tvrdě pracuje a v této bitvě jsme hodnou chvíli chyběli. Už se zdálo, jako by se ta tvrdá práce neměla vyplatit.“

„Dříve jsme se trápili s nedotáčivostí, loni jsme zase trpěli velkou přetáčivostí. Snažili jsme se najít zlatou střední cestu mezi letošním rokem a loňskem. Teď mám pocit, že se nám daří najít ideální okno. Upřímně jsme o tom mluvili už velmi dlouho, ale až teď přišel pocit úlevy, že se to skutečně promítlo do pole position,“ dodal spokojeně britský závodník.

Související zprávy

Diskuze