logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz: Na normálních tratích bude Red Bull opět favoritem, ale nebude dominovat

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2024

Kdyby se Ferrari podařilo dostat na úroveň Red Bullu i na okruzích, které se považují za „normální“, boj o mistrovský titul by byl najednou víc než jen reálný. Carlos Sainz vždy snil o tom, že se jednou do takové pozice dostane, ale „zdravý rozum“ mu říká, že rudí býci budou na běžných tratích stále favoritem.

Miami, Imola, Monako. Na těchto třech okruzích už Red Bull neměl takovou výhodu, na jakou jsme byli zvyklí. Helmut Marko se však nechal slyšet, že to ještě nemusí nic znamenat a monopost RB20 bude mít skutečný problém, pokud nebude vpředu v Barceloně. Okruh Catalunya je mnohem reprezentativnější a považuje se za téměř dokonalé místo pro testování aut.

„Můj zdravý rozum mi říká, že na normálních tratích bude Red Bull opět favoritem,“ zamyslel se Carlos Sainz. „Doufejme, že to už nebude dominance, na jakou jsme byli zvyklí, ale favority budou. Následovat bude velmi těsný souboj mezi námi a McLarenem. Myslím si, že všechny tři týmy jsou na velmi podobné úrovni.“

Víkend v Kanadě se mezi „normální“ ještě nedá zařadit. Na ostrově Notre Dame jsou důležité průjezdy obrubníky a navíc je připraven zcela nový asfalt, který je sám o sobě velkou neznámou.

„Myslím si, že my ve Ferrari budeme mít své šance. McLaren bude mít své šance. Když však mluvím o normálních tratích, narážím tím na Barcelonu. Kanada je dost specifická, ale Barcelonu či jakoukoli evropskou trať považuji za standardní,“ pokračoval španělský závodník. „Red Bull tam bude favoritem, ale nemyslím si, že bude dominovat jako kdysi.“

„To jsou skvělé zprávy pro šampionát. Být v kvalifikaci na dosah jedné-dvou desetin se vyplatí, protože i když jsou favorité, chyby si nemohou dovolit. V takové chvíli může z toho vytěžit Ferrari a McLaren. V podobné pozici jsme mohli být i v Bahrajnu, ale nikdo tehdy nebyl nablízku,“ připomněl úvodní podnik roku, který by při současném rozložení sil měl mnohem zajímavější průběh.

Carlos Sainz zhodnotil, že na normálních okruzích má Red Bull náskok „jedné nebo dvou desetinek“. McLaren je zase o polovinu desetiny popředu. Proto budou důležitá i nejmenší vylepšení monopostů.

Zároveň je to nejmenší ztráta na Red Bull za velmi dlouhou dobu. „V konstruktérech na Red Bull ztrácíme 24 bodů a vidíte, co se stane, když je dostaneme pod tlak. Max udělal ve druhém výjezdu v Q3 chybu, Checo vypadl už v Q1. My jen musíme být připraveni ukázat, že takové věci se mohou stát i Red Bullu.“

Související zprávy

Diskuze