logo F1zpravy.czF1online.sk

Russell si po startu mnul ruce: Měli jsme šanci na vítězství

George Russell
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2024

Georgeovi Russellovi se v Monaku podařilo vyrovnat nejlepší výsledek Mercedesu v sezóně. Zisk pátého místa se mu nakonec může stejně málit. Hned po startu se totiž v kokpitu široce usmíval a očekával, že bude útočit na vítězství.

Mercedesy se v neděli rozhodly pro opačnou strategii než první čtveřice v čele. Nasazením tvrdých pneumatik by mohly natáhnout první stint a mít více strategických možností či déle čekat na výjezd bezpečnostního vozidla. Bernd Mayländer nakonec nezasahoval, ale přerušení přišlo mnohem dříve, než by si Russell přál.

“Když jsme se poprvé seřadili na startovním roštu, my jsme měli obuté tvrdé pneumatiky a čtveřice před námi byla na mediumkách, tak jsem si říkal: Vždyť to je perfektní!” přiznal George Russell pro oficiální kanál Formule 1.

V prvním kole se toho dělo opravdu dost a zdálo se, že to Mercedesu pomůže. “Když k tomu Carlos dostal defekt, skutečně jsem začal uvažovat, že máme šanci minimálně na pódium, potenciálně dokonce na vítězství, protože jsme byli na jiné strategii. Říkal jsem si, že tak trochu rozehrajeme týmovou hru, abychom si vylepšili šance. Jakmile se však objevila červená vlajka, všechno letělo ven oknem.”

Kdyby si Lewis Hamilton v Monaku zahrál na Kevina Magnussena a zdržoval jezdce, kteří by přezuli ze středně tvrdé směsi, Mercedes skutečně mohl vyhrát. Když však stratég plánuje, formulový bůh se směje.

Monako přesto přineslo čerstvý vítr do plachet Mercedesu. “Na středních pneumatikách jsme zvládli nějakých sedmdesát kol, ke konci jsme zmenšovali ztrátu na Ferrari a McLaren. Myslím si, že tohle je snad jeden z našich nejlepších víkendů. Tým odvedl úžasnou práci, že přinesl na auto všechna tato vylepšení. Byli jsme také dost sebevědomí, že jsme je nasadili tady v Monaku.”

“Já jsem byl trochu pod tlakem, abych je neotloukl. Myslím si však, že to byl opravdu pozitivní víkend. Můžeme si to přenést i do dalších závodů,” usmíval se britský jezdec.

Související zprávy

Diskuze