logo F1zpravy.czF1online.sk

Mercedes byl k Hamiltonovi férový i ohledně předního křídla

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 5. 2024

Když pilot přestupuje z jednoho týmu do druhého, musí počítat s tím, že od jisté doby bude dostávat vylepšení později a nebude mít k dispozici ani všechny informace. Mercedes však dlouhodobě ujišťuje, že takhle nechce přistupovat ke své největší hvězdě. Paradoxně to ukázala i situace kolem nového předního křídla Mercedesu, ačkoli z Hamiltonových slov mohl vyplynout opak.

George Russell v sobotu vybojoval páté místo, Lewis Hamilton skončil sedmý. Sedminásobný šampion to připsal i novému přednímu křídlu. „Tým pracoval tvrdě na tom, aby na poslední dva závody přinesl vylepšení, a i na tento víkend, ale máme k dispozici jen jeden kus, který má George. Očekával jsem tedy, že porazit George v kvalifikaci bude náročné. Jsem však rád, že přinášíme vylepšení.“

Hamilton svým vyjádřením nikomu nic nevyčítá, ale divákům jasně vysvětluje, proč prohrál už sedmé kvalifikační měření sil sezóny. Jeho slova navíc vyvolávají otázku: Začal Mercedes upřednostňovat George Russella, když jen on dostal nové křídlo? V tom případě by bylo jasné, proč mladší závodník začal tak jednoznačně porážet dominátora ze sezón 2014 až 2020.

V konečném důsledku Hamilton završil svůj rozhovor vyjádřením, že neočekává, že by se mu v této sezóně podařilo porazit Russella v některé kvalifikaci.

„Já bych byl překvapen,“ uvedl Jenson Button, který nevěří, že Mercedes bude zvýhodňovat Russella. „Nesouhlasím už jen proto, co Lewis udělal pro jejich stáj. Nemyslím si, že k tomu dojde. Možná mu nebudou říkat, jaké se chystají nové díly a kolik času přinesou, ale budou k oběma přistupovat férově.“

Proč tedy Russell dostal nové přední křídlo namísto Hamiltona? O tom rodák ze Stevenage neinformoval. Prozradili nám to však Ted Kravitz ze Sky Sports i magazín Autosport: Rozhodnutí dát přední křídlo Russellovi se ve skutečnosti odvíjelo od Hamiltonovy volby.

V Mercedesu se před víkendem museli rozhodnout, komu vylepšené křídlo nasadí na monopost. Zmíněné zdroje vypátraly, že nabídku dostali oba, ale Hamilton jasně vzkázal, že raději bude jezdit bez něj. Z posledních měsíců velmi dobře ví, jaké problémy může způsobit změna nastavení monopostu v případě nutné výměny předního křídla za předchozí specifikaci.

Sedminásobný mistr světa chtěl mít také stabilnější platformu, kterou už zná, a s ní v Monaku budovat důvěru ve svůj monopost. Navíc se starší verzí neriskuje start z boxové uličky; kdyby v kvalifikaci přední křídlo poškodil, musel by jej vyměnit za jinou specifikaci a startovat z pitlane.

Proč tedy zdůrazňovat fakt, že jen Russell má nové přední křídlo, když mu ho Hamilton předal, protože ho nechtěl? Na to si může každý odpovědět sám. Závěr je však jasný. Mercedes stále přistupuje k oběma férově.

Toto Wolff nakonec dostal otázku i o novém předním křídle. Pochválil snahu továrny. „Nemyslím si, že by byl časový rozdíl tak velký, ale továrna odvedla mega robotu. Odeslali ho v poslední minutě. Ukázalo se, že funguje. Teď doufáme, že nám to vydrží.“

Související zprávy

Diskuze