logo F1zpravy.czF1online.sk

Carlos kdo? Bylo by hloupé, kdybyste ho neměli na seznamu, říká Vowles o Sainzovi

James Vowles
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Není to tak dávno, co jsme o Williamsu mluvili jako o týmu, který skončil poslední čtyřikrát z pěti sezón. I v letošním ročníku se stáj z Grove zatím krčí bez bodu na předposledním místě. Přesto má Williams podle mnoha důvěryhodných zdrojů našlápnuto k tomu, aby ho v příští sezóně reprezentovala špičková jezdecká dvojice Alex Albon – Carlos Sainz.

Zdá se, jako kdyby projektu Audi nikdo nedůvěřoval. Tovární tým nedokázal oslovit největší jména a kdyby si španělský závodník vybral místo německé automobilky Williams, mnoho by to vypovídalo o probíhajícím vývoji v Audi. I když se to zdá na první pohled neuvěřitelné, Carlos Sainz by opravdu mohl zamířit do Grove.

V Monaku se tyto dohady nesou padokem a je pochopitelné, že s nimi byl konfrontován i šéf Williamsu James Vowles. „Carlos kdo?“ začal se smíchem v rozhovoru pro televizi Sky.

„Pravda za tímto celým je taková, že pokaždé jednáte s více jezdci a já tyto rozhovory nechávám vždy jen mezi jednotlivými skupinami, ne na veřejnosti. Pokud dodiskutujeme, postaráme se, aby se to rychle dostalo na světlo světa, uvidíte,“ slíbil Vowles.

Ten na jedné straně pro Sky ironicky poznamenal „Carlos kdo?“, ale pro portál RACER složil španělskému závodníkovi obrovskou pochvalu a dokonce ho označil za „přírodní živel“. Sympatie zde tedy očividně jsou, ale prozatím je sporné, zda se promítnou i do podpisu smlouvy.

„Léta – neříkám měsíce, ale léta – patří k absolutní špičce. Když se vrátíte až k jeho začátkům v Toro Rosso, dokázal se vyrovnat Maxovi; když se vrátíte k letům v McLarenu, vyrovnal se Landovi. Existují všechny důvody, proč byste měli věřit, že je obrovský přírodní živel a bylo by hloupé od všech týmů, kdyby ho neměli na seznamu,“ prohlásil Vowles, čímž nepřímo potvrdil, že i on stojí v řadě potenciálních zájemců.

„I když nechci potvrdit, s kým jednáme a o čem jednáme, bylo by od kohokoli hloupé, kdyby o něm neuvažoval jako o součásti své jezdecké dvojice,“ dodal šéf Williamsu, jehož vyjádření se určitě nebudou poslouchat lehce mladíkům jako Logan Sargeant či Andrea Kimi Antonelli.

Od stáje z Grove jako nejbližšího zákazníka Mercedesu se přirozeně očekávalo, že projeví zájem o italský klenot. Na druhé straně, příležitost v podobě Carlose Sainze se skutečně neobjeví každý den. „Investování do mládí je součástí mé filozofie, protože jsem promoval před 30 lety (James má 44 let, takže ve skutečnosti promoval asi před 20 lety, pozn. red.) a za tu dobu jsem viděl několik neskutečných talentů,“ prohlásil Vowles.

„Musíme to však vyvážit. Myslím si, že by pro nás bylo obrovskou výhodou, kdybychom měli v následujících letech po Alexově boku odbornost a zkušenosti. Neznamená to, že nejsem otevřen mladším jezdcům; znamená to, že v současnosti si náš tým prochází transformací a je obrovskou výhodou, když máte jednotlivce, kteří vědí, jak vypadá dokonalost. Alex je jednoznačně jedním z nich a někdo další by byl podle mě přínosem,“ prohlásil šéf Williamsu, který tím dal jasně najevo, že upřednostní zkušenost před mládím.

I když Vowles chválí Logana Sargeanta, je jasné, že žádný šéf v F1 by si ho nenechal, kdyby mohl podepsat smlouvu s Carlosem Sainzem. Kromě toho americký mladík stále nedoručil potřebné výsledky, i když při současné formě Williamsu – nemluvě o tom, že Alex Albon dostane vylepšení vždy jako první – může zazářit jen velmi těžko.

„Myslím si, že každý víkend ukáže něco brilantního. V Imole předvedl skvělý výkon v závodě. Vypadalo to přesně tak, jak to má vypadat. Na druhé straně, v kvalifikaci jsem od něj potřeboval víc. Musíte se ujistit, že se udržíte v mantinelech traťových limitů. Tempo však měl,“ řekl Vowles.

„V Loganovi se skrývá velmi silný jezdec, ba co víc, nemá žádné velké ego. Je to člověk, který chce jen tlačit až na úplné hranice. Věří Williamsu, věří nám a věří v sílu naší organizace. To vše jsou skvělé atributy. Je výkonný? Ano. Musí to přijít všechno spolu v jednom balíčku? Také ano,“ dodal Vowles.

Související zprávy

Diskuze