logo F1zpravy.czF1online.sk

Charles je na míle daleko, zní po pátku z Mercedesu

George Russell
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 5. 2024

George Russell se v posledních týdnech stal jakýmsi neoficiálním bookmakerem Formule 1. V Imole pasoval do role největšího favorita McLaren, který se podle jeho slov už dostal na úroveň Red Bullu. V Monaku ho zase zaujal Charles Leclerc, který je po pátku největším favoritem mnoha příslušníků odborné a laické veřejnosti.

Mercedes se však v Monte Carlu také ukázal v dobré formě. Lewis Hamilton zajel ve druhém tréninku jako jediný čas, kterým narušil dominanci Leclerca. Jeho týmový kolega George Russell naproti tomu bojoval s vlastním autem, které prý neuvěřitelně vibrovalo. Sám přitom netušil, co způsobilo tyto problémy.

„Jen jsem se dotkl brzd a celá ta věc se třásla. Nevím, co se tam dělo. Dával jsem do toho všechno, držel jsem volant jako gorila, ale auto se pořád třáslo. Na takové trati potřebujete sebedůvěru, takže jsme se raději rozhodli, že se soustředíme na závodní simulace a zanalyzujeme, o co šlo,“ řekl po pátku George Russell, který však byl kromě toho spokojen s chováním svého Mercedesu.

„Auto dnes ukázalo velmi dobrou výkonnost, v prvním tréninku jsme skončili třetí a odpoledne obsadil Lewis druhé místo. Očividně nám to jde dobře, ale Charles je na míle daleko,“ dodal George.

Ten však zůstal opatrný při hodnocení šancí svého týmu. V současné F1 totiž stačí jedna noc a vše se otočí vzhůru nohama. „Víme, jak rychle se všechno mění. Dnes to však byl jistě jeden z našich nejlepších pátků. Tak dobré auto jsme v Monaku ještě neměli. Je zde tedy mnoho pozitiv, ale všechny týmy v současnosti vyvíjejí velmi rychle. Viděli jsme, že dnešní časy byly mnohem rychlejší než loni,“ řekl Russell, který s nadějí dodal, že v sobotu by se mohl umístit v nejlepší pětce.

Pozitivně naladěný byl po pátku také Lewis Hamilton. V minulých letech by to znamenalo, že tento tým bojuje o nejvyšší příčky, ale v realitě roku 2024 spokojenost znamená také umístění v nejlepší šestce. Sedminásobný šampion ovládl první trénink a podle jeho slov nechal tým dokonale zapomenout na monacké trápení v letech 2022 a 2023.

„Určitě to byl náš nejlepší den na trati. V autě jsem měl opravdu pozitivní pocit a moc jsem si to užíval. Tento okruh je zkrátka úžasný,“ řekl spokojený Hamilton po prvním dni v Monaku. „Stále máme před sebou nějaké výzvy při hledání nejlepšího vyvážení, ale vypadalo to dobře.“

„Překvapila mě úroveň přilnavosti a reakce auta. Určitě jsem si jízdu mnohem víc užil než v posledních dvou letech. V závodním tempu však máme rozhodně hodně práce, abychom se ujistili, že to zvládneme až do cíle. V kvalifikačních simulacích je to však jistě pozitivní. Nesmíme to ztratit, ale zároveň musíme vylepšit závodní tempo a drobení pneumatik,“ dodal sedminásobný mistr světa.

Související zprávy

Diskuze