logo F1zpravy.czF1online.sk

Kromě Freda znám ve Ferrari jen dva lidi, přiznal Hamilton

Lewis Hamilton a Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2024

Když Lewis Hamilton opouštěl Mercedes a pro rok 2025 podepsal smlouvu s Ferrari, způsobilo to obrovské šílenství. Už tento víkend v Imole jsme viděli transparenty italských fanoušků s podobiznou stále pilota Mercedesu, jehož přejezd nyní způsobil na tribunách bouři nadšení, ne nevole jako často v minulosti. A Lewis jim vděčně mával. Vše je tak nachystáno na příchod do Ferrari, kde ho však podle vlastních slov čeká spousta seznamování.

Skutečnost, že v Maranellu téměř nikoho nezná, prý nehrála žádnou roli při jeho rozhodování. Nějaké známé tam potká, ale vzhledem k jeho dlouhé kariéře je to až zvláštně málo.

„Když jsem přišel do Mercedesu, nikoho jsem tam neznal a bylo to víc než v pořádku,“ řekl médiím Hamilton. „Mně osobně na tom moc nezáleží.“

Zní to poněkud zvláštně, že po sedmnácti letech ve Formuli 1 nezná příliš mnoho lidí ve Ferrari. Podle vlastních slov má společnou minulost v podstatě jen se třemi muži – Frédéricem Vasseurem, Loicem Serrem a Jockem Clearem. První jmenovaný sehrál klíčovou roli při jeho příchodu do Ferrari a druhý tam právě přišel z Mercedesu. Lewis přitom pravděpodobně zapomněl na Jeroma d’Ambrosia.

„Samozřejmě, s Loicem jsem pracoval dlouhé, opravdu dlouhé roky, takže s ním mám skvělý vztah. S týmem pracuje i bývalé číslo dvě v týmu mých inženýrů Jock Clear, takže jsou to jen tihle dva. Samozřejmě, spolu s Fredem je znám velmi dobře,“ řekl Hamilton.

Je zde však ještě jeden „známý“, kterého zná a který také sehrál klíčovou roli při jeho angažování – prezident Ferrari John Elkann. Okolnosti jejich seznámení jsou však poměrně kuriózní a nedozvěděli jsme se, ve kterém roce se vlastně setkali.

„Johna znám opravdu dobře. Setkali jsme se ještě před lety na kempu Googlu,“ vzpomínal Hamilton ještě v listopadu 2023 v Abú Dhabí. „Šel jsem na kemp Googlu na Sicílii a tam začalo naše přátelství. Od té doby jsme zůstali v kontaktu.“

„Freda znám od roku 2005. Vždy jsme měli opravdu skvělý vztah a často jsme se bavili, zejména po jeho příchodu do Formule 1. Když jsem opustil jeho tým a přišel do Formule 1, tak jsem trochu ztratil kontakt s týmy Formule 2. Od jeho příchodu do F1 si však povídáme častěji a cestujeme spolu s Totem na velké ceny,“ řekl ještě před měsíci Hamilton.

Související zprávy

Diskuze