logo F1zpravy.czF1online.sk

Vasseur o Neweym i posilách z Mercedesu: Krůček po krůčku se zlepšujeme

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2024

Ferrari v posledních dnech oznámilo několik podstatných personálních změn. Charles Leclerc má nového inženýra a tým posílili Loic Serra a Jerome D’Ambrosio z Mercedesu. Oznámí Scuderia brzy i příchod Adriana Neweyho? Tifosi při této otázce hoří nedočkavostí, ale Frédéric Vasseur mlčí jako hrob.

Ferrari zůstává největším favoritem na zisk cenných služeb geniálního konstruktéra, který tento týden přiznal, že vážně uvažuje o pokračování kariéry v F1. Zdá se tedy velmi nepravděpodobné, že by se chystal do důchodu. Vždyť sám přiznal, že čtyři nebo pět let ještě chce pokračovat. Otázka tedy zní: kde bude pokračovat?

„Adrian má neskutečnou bilanci,“ zahájil svou odpověď na již tradiční otázku šéf Ferrari Frédéric Vasseur. „Je to nejúspěšnější inženýr v padoku. Neznám přesné statistiky, ale řekl bych, že přesně tak to je. Nemám k tomu však žádný další komentář.“

Přece však pokračoval a nastínil, že v této otázce se setkávají dvě jeho vize. „Mluvíme o dlouhodobém a krátkodobém horizontu. Nacházíme se však ve fázi sezóny, ve které je krátkodobý horizont klíčový. Šíleně na to tlačíme. Věřím našim chlapcům v týmu a budoucnost je budoucnost.“

„Upřímně, úkolem dnešního Ferrari je zlepšovat se krok za krokem, krůček po krůčku. Věřím lidem v naší firmě, že odvádějí dobrou práci. Když se na nás podíváte takto před dvanácti měsíci, tak jsme v Miami ztráceli vteřinu na kolo, nyní ztrácíme 0,1 nebo 0,15 vteřiny. To znamená, že jsme udělali obrovský krok vpřed,“ chválí svůj tým Vasseur.

„Ale to nestačí, protože podle mě je Red Bull stále vpředu. Jejich náskok je mnohem menší, ale pro mě jsou pořád o trochu před námi. Musíme přidávat setinku po setince,“ vyzývá svůj tým Fred.

Co bude s posilami z Mercedesu?

Když se francouzský manažer ujal žezla v Maranellu, začal pomalu přetvářet Ferrari na svůj obraz. Nešlo o žádnou palácovou revoluci, ale posun byl postupný a patrný. Scuderia začala po letech nabírat posily u konkurence, i když se Vasseurovi zřejmě nepodařilo získat všechny lidi, o které měl zájem.

Tento týden však tým potvrdil, že k Fredovi se připojí jeho krajan Loic Serra a bývalý pilot Jerome D’Ambrosio. První jmenovaný měl v Brackley na starosti zejména vývoj zavěšení, druhý vedl jezdecký program a zastupoval Tota Wolffa v jeho nepřítomnosti. A právě to je na tom zajímavé, protože Belgičan se ve Ferrari ujal role zástupce šéfa týmu. V podstatě se tak stal týmovou dvojkou po Vasseurovi.

„Nikoho nenahrazuje, jen přidá týmu svou hodnotu. Rozdělíme si pozice a bude mě podporovat. Čas od času mě nakope do zadku. Ano, i já to potřebuji. Má obrovské zkušenosti jako manažer i jako jezdec. Bude pro nás dobrou posilou do budoucnosti,“ řekl Vasseur.

Ten zároveň připomněl, že Serrův příchod nemá nic společného s Lewisem Hamiltonem. „Loica jsme podepsali ještě před Lewisem, ale přesně si to nepamatuji. Myslím si, že takový je život týmu. Máme 1500 zaměstnanců, takže dochází k fluktuaci. Lidé odcházejí a přicházejí. Nemusíme to brát osobně, i když to nikdy není jednoduché,“ řekl Vasseur.

Související zprávy

Diskuze