logo F1zpravy.czF1online.sk

Jsem trochu zklamán, protože auto mělo na postup do Q3, říká po náročné premiéře Bearman

Oliver Bearman
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2024

Velmi nečekaný zvrat událostí. Carlos Sainz vynechal středeční mediální povinnosti v Džiddě, absolvoval čtvrteční volné tréninky, aby se v pátek ráno po přetrvávajících zdravotních problémech zjistilo, že trpí akutním zánětem slepého střeva. Španěl musel podstoupit operaci a nečekaný „povolávací rozkaz“ dostal jen osmnáctiletý mladík Oliver Bearman.

Pilot Formule 2, o kterém se intenzivně mluví v souvislosti s Haasem na rok 2025, dostal jeden volný trénink v nereprezentativních podmínkách, aby se předvedl. Večer ho v kvalifikaci čekal náročný úkol. Q2 přerušily červené vlajky, což situaci ještě ztížilo, a tak se anglický mladík musel spokojit s jedenáctým místem, což není vůbec špatný výsledek, ale Ollie nebyl úplně spokojen, zvláště když ho od postupu dělilo jen 36 tisícin sekundy.

„Dnes ráno jsem se probudil a mentálně jsem se připravoval na závod Formule 2, do kterého jsem měl startovat z desátého místa, ale nakonec z toho byl třetí trénink a kvalifikace ve Formuli 1,“ řekl po pátku Oliver Bearman televizi Sky. „Není to ideální situace a je mi Carlose velmi líto. Přeji mu vše nejlepší. Pro mě je to fantastická příležitost, i když jsem trochu zklamán.“

„Trať se velmi prudce vyvíjí. Kvalifikaci ve Formuli 2 jsme absolvovali v poměrně rané fázi víkendu. Okruh má za sebou strmou evoluci. Úroveň přilnavosti je však prostě neuvěřitelná. Po mém prvním kole jsem byl v šoku. Ve Formuli 2 jedete na limitu auta, ve Formuli 1 je to na limitu jezdce. Jde o to, co je jezdec ochoten udělat. Je to skvělý pocit, ale chce to nějaký čas, než si na to zvyknete. Je to však skvělá zábava,“ přiznal Bearman.

Přísní fanoušci asi budou souhlasit, že Ollie to mohl dostat do Q3, ale nezapomeňme, že zajel téměř identický čas jako Lewis Hamilton. Bylo to opravdu blízko a stále platí, že v sobotním závodě může získat hromadu bodů. „V tuto chvíli na sebe nejsem moc hrdý. Závodník ve mně ví, že auto bylo dost rychlé na postup do Q3, takže jsem trochu zklamán. Ale myslím si, že když se za pár dní ohlédnu zpět, budu celkem hrdý na to, co se mi dnes podařilo,“ řekl britský mladík.

Jak se vlastně dá hodnotit výkon osmnáctiletého kluka na jedné z fyzicky nejnáročnějších tratí a v jednom z nejrychlejších aut na roštu? Oliver byl vystaven obrovskému tlaku a ustál ho, i když výsledek možná není na sto procent podle jeho představ.

„Bylo to velmi těsné, opravdu velmi těsné, proto to bolí o něco více. Udělal jsem chybu při mém prvním pokusu, takže jsem to musel zkusit znovu, ale pneumatiky už na tom nebyly nejlépe. Byla to moje chyba a plně si to přiznávám,“ řekl Bearman pro F1 TV, který také dostal otázku, jaké jsou jeho cíle před závodem.

„Jen dovézt auto do cíle. Pokusím se získat nějaké body, což by byl příjemný bonus, ale chci nasbírat kilometry a získat zkušenosti. Bude to můj první závod, takže nemůžu očekávat moc. Kromě toho je to náročná trať,“ dodal britský mladík.

Související zprávy

Diskuze