logo F1zpravy.czF1online.sk

Jeden z největších přestupů všech dob je na světě! Lewis Hamilton se upsal Ferrari

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2024

Nevěřitelné se stává skutečností. Nikdo to nečekal, ale přesto se to stane. Lewis Hamilton si během své kariéry vyzkouší i monopost Ferrari. Navzdory všem pochybnostem a slovům, že kariéru ukončí jako pilot Mercedesu, ani sedminásobný šampion neodolal vábení legendárního vzpínajícího se koníka. Po šíleném dni to můžeme říci oficiálně a s jistotou: Lewis Hamilton se v roce 2025 stane pilotem Scuderie Ferrari.

Jeho velkému hrdinovi Ayrtonu Sennovi nebylo souzeno stát se pilotem Ferrari. Takto před pár lety komentoval i sám Lewis Hamilton jednu z mnoha spekulací o přestupu do Maranella. V posledních letech se zdálo, že navzdory neúspěchům je pouto Hamiltona a Mercedesu ještě pevnější. Sám Lewis dokonce řekl, že kariéru ukončí jako pilot Mercedesu. Toto slovo ještě může dodržet, protože jak ukázal i 1. únor 2024, ve Formuli 1 se může stát cokoliv a pravděpodobně se i stane.

Hamiltona čeká poslední sezóna v Mercedesu, která bude zvláštní. Opravdu však odjede celý rok v týmu s vědomím, že po jeho skončení odejde. Tím dostala sezóna 2024 úplně nové koření.

Oficiální potvrzení této zprávy přišlo v osm večer a jako první se ozval Mercedes. Tým uvedl, že Hamilton se rozhodl aktivovat klauzuli ve své smlouvě, která mu umožní tým opustit dříve. Sezóna 2024 tak bude jeho poslední v Mercedesu a ukončí jedenáctileté působení v Mercedesu a sedmnáct let s motorem Mercedes za zády.

O deset minut později následovalo Ferrari, které potvrdilo, že s Lewisem Hamiltonem podepsalo víceletý kontrakt.

„Náš vztah s Lewisem byl nejúspěšnější, jaký kdy tento sport viděl. Na to se můžeme dívat s hrdostí. Lewis bude vždy důležitou součástí historie Mercedesu. Věděli jsme však, že náš vztah jednou dojde ke svému přirozenému konci. Ten den teď nastal. Akceptujeme Lewisovo rozhodnutí hledat novou výzvu a na naše možnosti směrem do budoucna se díváme se vzrušením. Máme však před sebou ještě jednu sezónu a soustředíme se na to, aby byl ročník 2024 pro nás kvalitní,“ uvedl šéf Mercedesu Toto Wolff.

Lewis Hamilton ke svému odchodu řekl: „S tímto týmem jsem prožil úžasných jedenáct let a jsem hrdý na to, co jsme společně dokázali. Mercedes byl součástí mého života od mých třinácti let. Vyrůstal jsem zde. Rozhodnutí odejít patří k nejtěžším, jaké jsem kdy musel udělat. Nastal však ten správný čas, abych učinil tento krok. Těším se na novou výzvu. Navždy budu vděčný rodině Mercedesu za neuvěřitelnou podporu, zvláště Totovi za jeho přátelství a vedení. Chci se rozloučit na vrcholu. Jsem stoprocentně odhodlaný podat v této sezóně co nejlepší výkon a zažít nezapomenutelný poslední rok se stříbrnými šípy.“

Prostřednictvím sociálních sítí se krátce vyjádřil i Carlos Sainz. Právě jeho nahradí Hamilton v kokpitu Ferrari. Španělova budoucnost patří k otázkám, které budou muset být v nejbližším roce vyřešeny. „Po dnešních zprávách se má společná cesta se Scuderií Ferrari skončí po sezóně 2024. Stále máme před sebou dlouhou sezónu a jako vždy, vydám ze sebe maximum pro můj tým a pro všechny Tifosi po celém světě. Novinky o mé budoucnosti budou oznámeny později.“

Související zprávy

Diskuze