logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris odrazuje piloty od přestupu k Verstappenovi: Nebylo by to moudré

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 1. 2024

Ačkoli to může znít divně, pozice pilotů jako Sergio Pérez nebo Carlos Sainz se na přestupovém trhu posílila. Z hry totiž vypadl jeden z nejžádanějších hráčů – Lando Norris. Ten měl nepochybně na stole dlouhý seznam zájemců o jeho služby, kteří si teď budou muset najít někoho jiného. Je možné, že velký zájem měl i Red Bull, který však britský závodník odmítl.

Norris byl považován za jednoho z nejžhavějších kandidátů na místo po boku Maxe Verstappena. Někteří doufali, že nakonec přikývne, jiní něco takového považovali za sportovní sebevraždu. Vyzvat trojnásobného šampiona v týmu, který velmi dobře zná, a v monopostu, který je velmi specifický a Verstappen s ním dokáže velmi dobře zacházet, je rozhodně obrovská výzva.

Zdá se, že Lando se poučil ze zkušeností Pierra Gaslyho, Alexa Albona a Sergia Péreze, a řekl si, že mu to nestojí za riziko. „Myslím si, že je to na delší debatu a nemůžete to říct jen takto jednoduše,“ reagoval Norris na otázku televize Sky, zda má obavy ze souboje s Verstappenem ve stejném autě.

„Je Max jedním z nejlepších jezdců ve Formuli 1? Určitě. Myslím si, že to už dokázal. Ve svém týmu se cítí velmi komfortně, hodně věcí je vybudováno kolem něho, takže pro každého – a před několika lety to platilo dokonce i pro Maxe – je to těžké,“ řekl Norris.

Nezapomeňme přitom na tu nejtěžší část. Verstappen je v Red Bullu od roku 2016, zatímco jeho potenciálně nový týmový kolega by začínal úplně od nuly a musel by se všechno naučit – od auta počínaje a lidmi konče. „Když přijdete do týmu, jste v pozici, že můžete někoho hned vyzvat? Jste v pohodě s něčím takovým?“ ptá se Norris.

„Myslím si, že odpověď je pro každého jezdce ‚ne‘. Trvá nějaký čas, než se přizpůsobíte, a trvá, než si najdete své místo. Postavit se proti nejlepšímu jezdci na světě za takové situace není to nejlepší rozhodnutí. Není to moudrý krok. Rád bych si však zajezdil proti Maxovi. Užil jsem si některé naše společné souboje a těším se na další v této sezóně,“ vzkázal Norris.

Cíl je tedy jasný: replikovat Verstappenův úspěch, ale v barvách McLarenu. Dostat se do stejné pozice, jen s vlastním týmem. „Přesně takový je plán!“ potvrdil Norris.

Související zprávy

Diskuze