logo F1zpravy.czF1online.sk

Problémem Ferrari není Red Bull, ale Verstappen, tvrdí Baldisseri

Max Verstappen
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 1. 2024

Co všechno potřebuje Ferrari, aby se po dlouhých letech vrátilo na trůn? Italský tým v poslední sezóně zaostával v několika oblastech, ale podle dlouholetého inženýra tohoto týmu Lucu Baldisseriho největší ztrátu Scuderie způsobuje „díl“, který se nachází mezi sedačkou a volantem.

Podobná teorie se neobjevila poprvé, ale je rozšířená spíše v kruzích skalních fanoušků Maxe Verstappena, ne na odborné veřejnosti. Podle jejich názoru je hlavním důvodem mezery mezi Red Bullem a zbytkem startovního pole Max Verstappen. Tuto teorii poněkud překvapivě podpořil i bývalý zaměstnanec Ferrari Luca Baldisseri, který byl před dvaceti lety závodním inženýrem Michaela Schumachera a později hlavním stratégem týmu.

„Jsem za Vasseura, za Leclerca, za Sainze a za všechny, kteří pracují v závodním týmu,“ prohlásil v rozhovoru s Leem Turrinim. „Všichni však mají problém. Tento problém má i jméno a příjmení: Max Verstappen.“

„Každá generace má svůj symbol. Senna, Schumi, Hamilton a nyní je na řadě Holanďan. Sedí v kokpitu nejrychlejšího auta, ale zároveň je i nejlepší. Red Bull Sergia Péreze je méně stratosférický. I samotná jízda představuje rozdíl. Je to podobné jako v dobách Schumiho. Když byl na vrcholu sil, jen Michael věděl, jak své Ferrari proměnit v neporazitelný stroj,“ řekl Baldisseri.

Před měsícem poskytl rozhovor i pro Gazzettu dello Sport, ve kterém dokonce prohlásil, že monopost SF-23 ztrácel na Red Bull RB19 jen málo. Hlavním výsledkovým determinantem byl podle slov Baldisseriho právě nizozemský závodník. „Když analyzuji monopost, vždy se při tom dívám na výkonnost druhého jezdce. V tomto směru je ještě jasnější, že výkon Ferrari nebyl o nic horší než výkon Sergia Péreze v Red Bullu. Druhý monopost byl pomalejší, protože ho řídil jiný jezdec,“ prohlásil odvážně italský inženýr.

„Pravidla zůstávají stabilní, což by nám mělo pomoci dostat se ještě blíže. Když chceme zjistit, co musíme udělat, potřebujeme opravdu pracovat jako tým. Jedna věc je dohnat Red Bull a druhá věc je dohnat Red Bull a Verstappena,“ řekl Baldisseri.

Související zprávy

Diskuze