logo F1zpravy.czF1online.sk

Lambiase vzpomíná na moment, kdy si Verstappen uvědomil, že se musí změnit.

Max Verstappen a Gianpiero Lambiase
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 12. 2023

Max Verstappen byl na počátku své kariéry poměrně kontroverzní postavou. Kvůli jeho jízdě docházelo k mnoha incidentům a musela se měnit pravidla. S věkem, zkušenostmi a nepochybně i s lepší technikou se z něj však stal jeden z nejdisciplinovanějších jezdců. V uplynulém roce měl pouze dva menší incidenty a je třeba říci, že když se už do nějakého souboje dostal, choval se opatrně. Jeho inženýr Gianpiero Lambiase vzpomíná na dva momenty, které formovaly kariéru jeho pilota.

Verstappen měl během působení v Red Bullu pouze jednoho inženýra. Za ty roky si vybudovali pevný vztah a v podstatě se navzájem posouvali dopředu. Lambiase proto patří k nejpovolanějším, pokud jde o hodnocení kariéry nizozemského šampiona. „Jeho vývoj bychom mohli rozdělit do dvou fází,“ řekl anglicko-italský inženýr.

„První byla na začátku roku 2018, kdy jsme zažili poměrně drsnou jízdu v prvních šesti nebo sedmi závodech. Nedokázali jsme nic, jen do něčeho nebo do někoho narazit. Myslím, že v tom roce došlo k určitému zlomovému momentu, kdy si uvědomil, že se musí změnit, jinak půjdou věci špatným směrem. Od poloviny sezóny po zbytek toho roku byl ve srovnání s Danielem skutečně konkurenceschopný,“ řekl Lambiase.

V první polovině sezóny 2018 dosáhla nespokojenost s Verstappenem vrcholu. Možná si vzpomenete na Velkou cenu Číny, kdy zcela zbytečně sestřelil lídra šampionátu Sebastiana Vettela, zatímco Daniel Ricciardo po sérii krásných předjížděcích manévrů zvítězil. Oba se pak srazili v Baku a Verstappen nakonec havaroval ve třetím tréninku v Monaku, takže startoval poslední a opět se jen díval, jak jeho týmový kolega vítězí.

„Vlastně se začal učit, že chcete-li bojovat o titul, nejprve musíte dokončit závod. Myslím, že to dokonale zapadlo během roku 2020, což byl druhý zlomový moment jeho kariéry, kdy auto nebylo tak konkurenceschopné jako v následující sezóně. Nemohl tedy bojovat o titul, ale byl mimořádně konzistentní. Myslím, že právě konzistence výkonů mu nakonec v roce 2021 umožnila vybojovat titul,“ řekl Lambiase.

Související zprávy

Diskuze