logo F1zpravy.czF1online.sk

Sargeant se snažil „přelomit šifru“: Samozřejmě, že jsem ze sebe zklamán

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 11. 2023

Na startovním roštu sezóny 2024 nám stále zbývá jedno místo. Je to poměrně nečekané, protože prosinec je za dveřmi a příprava na novou sezónu v podstatě začala. Když chcete do týmu přivést nového pilota nebo dokonce nováčka, počítá se každý den. Williams si však s rozhodnutím o budoucnosti Logana Sargeanta dává načas, což naznačuje, že si ho pro rok 2024 přece jen ponechá.

Kdo by mohl amerického závodníka nahradit? Mick Schumacher již podepsal smlouvu s týmem Alpine a přestupuje do WEC. Velkým favoritem médií byl v poslední době Frederik Vesti, ale toho už mohl mít Williams v kokpitu na posezónních testech a připravovat ho na novou sezónu. Místo toho se za volantem monopostu FW45 představí kromě Alexa Albona a Logana Sargeanta jezdci z juniorského programu Franco Colapinto a Zak O’Sullivan.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že pokračovat bude Sargeant, který v tomto roce nepředvedl mnoho důkazů svých jezdeckých kvalit. V juniorských sériích byly jeho nejsilnější stránkou kvalifikace, ve Formuli 1 vypadaly jako jeho největší slabina, když nedokázal ani jednou porazit týmového kolegu. I když měl Williams v tomto roce na trati v podstatě jen jedno auto, dokázal vybojovat skvělé sedmé místo v Poháru konstruktérů.

„Dal jsem ze sebe maximum, abych týmu pomohl udržet sedmé místo. Byl to ale Alex, který odvedl fenomenální práci a jemu patří velké zásluhy za tento výsledek,“ řekl Sargeant, který se v neděli snažil zdržovat Daniela Ricciarda a zabránit mu v cestě do bodované desítky.

„Bylo opravdu hezké sledovat progres, který jsem udělal v průběhu roku. Doufám, že v budoucnu budu moci přispět více. Tým odvedl s autem skvělou práci. Za vše podle mě mluví fakt, že jsme za celý rok přinesli jen jeden balík vylepšení. Můžeme být tedy hrdí na to, co jsme dosáhli. Doufám, že příští ročník auto přinese další krok vpřed,“ řekl americký mladík.

Rodáka z Floridy po skončení posledního závodu nečekaly žádné prázdniny. Kromě posezónních testů, o kterých jsme již mluvili, ho před Vánoci čekají povinnosti v továrně, které nepočkají do ledna. V následujících týdnech tedy bude poměrně zaneprázděný.

„Po skončení testů strávím ještě nějaký den nebo dva v Abú Zabí, abych si odpočinul, ale ještě tento rok musím v továrně dokončit nějaké věci,“ řekl Sargeant, který prý nezná svůj další osud, ale jeho přítomnost na testech naznačuje, že Williams nemá v plánu ho nahradit Vestim nebo někým jiným.

„Do této sezóny jsem dal absolutně všechno. Nejsem typ člověka, který by se někdy vzdal. Myslím si, že závěr roku a moje rychlost v Las Vegas to dokazují. Celý rok jsem do toho dával všechno a doufám, že v příští sezóně se vrátím a dokážu víc,“ říká Sargeant.

„Stále si myslím, že po letní přestávce jsem měl dobré tempo. Ne vždy se mi podařilo odemknout veškerý potenciál, ale to je další krok, který je třeba udělat. Potenciál tam ale je. Mám pocit, že s pokračující sezónou jsem dokázal stále lépe a lépe prolomit tuto šifru. Kvalifikační tempo se ke konci roku masivně zlepšovalo, ale i v tom závodním jsem se po letní přestávce posouval mnohem blíže. Samozřejmě, že jsem byl v této sezóně ze sebe zklamaný, ale já se nikdy nevzdám,“ slíbil Logan.

Související zprávy

Diskuze