logo F1zpravy.czF1online.sk

Vettel: Mick Schumacher je pro Williams nejlepším řešením

Sebastian Vettel a Mick Schumacher
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2024

Šéf Williamsu James Vowles řeší dilema: Ponechat v kokpitu Logana Sargeanta, nebo zkusit štěstí s jiným pilotem? Pár možností se mu nabízí, ale podle Sebastiana Vettela by udělal nejlépe, kdyby na zbývajících devět závodů dal šanci Micku Schumacherovi.

Zpráv o tom, že Williams sonduje u konkurence a hledá alternativy, je už jako máku. Největší šance se dávají Liamu Lawsonovi a Micku Schumacherovi, protože oba mají takříkajíc volný program a zkušenosti s Formulí 1. V neprospěch Liama Lawsona však hovoří fakt, že Christian Horner ho chce mít v případě potřeby “okamžitě doma”, což prý Jamesi Vowlesovi nevoní. Pokud by ho Red Bull náhodou potřeboval a stáhl ho, Vowles by opět musel řešit tentýž problém a hledat další náhradu.

Sebastian Vettel v rozhovoru pro Bild poradil Jamesi Vowlesovi jednu volbu: „Kdyby to rozhodnutí bylo na mně, upřednostnil bych Micka. Samozřejmě jsem trochu zaujatý, protože je to můj přítel, ale v mých očích on představuje nejlepší řešení.“

„Mick má dva roky jezdeckých zkušeností ve Formuli 1 a díky své aktuální pozici [rezervního jezdce Mercedesu] má také široký technický přehled. Zná motor Mercedesu a od té doby, co odešel z Haasu, osobnostně výrazně dozrál,“ objasnil důvody, proč by angažoval právě syna sedminásobného mistra světa.

Mick Schumacher si během svého působení v Haasu neudělal mnoho fanoušků svými častými nehodami, ale nepomohl mu ani tým. Günther Steiner si v jeho osobě našel vnitřního nepřítele, což na veřejnost zafungovalo přesně jako v politice. Není důležité, co se stane a jaké jsou výsledky, ale co se řekne.

Podle Sebastiana Vettela mají lidé poněkud zkreslený pohled na vítěze šampionátů F4, F3 a F2. „Mick je dobrý závodník. Vyhrál Formuli 2 a Formuli 3, což není žádná maličkost. Teď ještě více dozrál a jsem si jistý, že by ve Williamsu mohl ohromit. Zejména proto, že na rozdíl od jiných kandidátů zná obsazení ve Formuli 1 i okruhy. To je velká výhoda.“

„Doufám, že dostane šanci ukázat světu, čeho je schopen. Kvůli těm dvěma rokům v Haasu byl Mick nespravedlivě nálepkován. Samozřejmě udělal chyby, ale to auto nebylo konkurenceschopné. Spousta lidí má o něm utvořený špatný obraz,“ podotkl německý šampión.

Související zprávy

Diskuze