logo F1zpravy.czF1online.sk

AMuS: VC Nizozemska může být poslední v kariéře Logana Sargeanta

Nehoda Logana Sargeanta
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2024

Bude tvrdá nehoda Logana Sargeanta ve třetím tréninku na Velkou cenu Nizozemska posledním hřebíkem do rakve mladého amerického závodníka? Floridskému rodákovi se tentokrát poštěstilo a díky letní přestávce dostal vylepšení ve stejnou dobu jako Alex Albon, který měl v předchozím období vždy přednost. Sargeant však zcela nové díly zničil a podle renomovaného magazínu Auto Motor und Sport přetéká pohár trpělivosti jeho šéfa Jamese Vowlese.

Williams vypadá v Nizozemsku velmi dobře, což potvrdil svým kvalifikačním výsledkem Alex Albon. Tým nasadil velký balík vylepšení a ten, jak se zdá, posunul výkonnost monopostu FW46 na vyšší úroveň. Nové auto dostal tentokrát i Logan Sargeant, který v předchozím období nejednou musel čekat a nové díly dostal až o týden nebo dva později než jeho týmový kolega. Tentokrát tuto nevýhodu neměl, ale s příležitostí naložil tím nejhorším možným způsobem.

Jeho nehoda ve třetím tréninku v Zandvoortu vypadala opravdu hrozivě, Američan zcela zničil své auto, které následně pohltily plameny. Šasi jako zázrakem přežilo, ale škody se budou nepochybně pohybovat v milionech dolarů. Podle Jamese Vowlese nehodu nepřežil motor ani převodovka a jen tyto dvě položky vystřelí výdaje za opravu na sedmicifernou částku. „Nedotčené zůstalo jen šasi,“ tvrdí německý magazín Auto Motor und Sport.

Tento renomovaný zdroj však ve svém článku informoval o skutečnostech, které jsou pro amerického závodníka značně znepokojující. Frustraci se neubránil ani James Vowles, který obvykle nemá problém si zachovat kamennou tvář.

„Sto lidí pracovalo týdny na našem velkém balíku vylepšení a sedřeli si ruce na kost, abychom mohli vyslat na trať dva monoposty s vylepšenými díly. Všechno však ve zlomku vteřiny skončilo v troskách. Byl to zbytečný incident. Ve třetím tréninku na vodě přece nepotřebujete riskovat,“ prohlásil emotivně Vowles.

Další zaměstnance Williamsu čeká více práce a mechanici se dnes příliš nevyspí. Opravy jsou drahé a poškodily bankovní účty týmu, jeho morálku i šance na body. Kdyby se toho dopustil produktivní Alex Albon, ještě by se to dalo odpustit, ale Logan Sargeant v tuto chvíli nepřináší týmu v podstatě nic a třetí nákladná nehoda v sezóně vyvolala otázky o jeho další budoucnosti.

„Může to být poslední velká cena v kariéře amerického závodníka,“ hlásí Auto Motor und Sport. „Po havárii se objevilo několik náznaků, že ho vymění před závodem v Monze. Nehoda v Zandvoortu byla příliš velká.“

Vowlesovi se nakonec podařilo zachovat kamennou tvář, ale dal jasně najevo, že Sargeantovi před zbytkem sezóny nic negarantuje. „Teď nechci učinit emocionální rozhodnutí,“ uklidňoval se bývalý hlavní stratég Mercedesu.

Je třeba říci, a připomíná to i Auto Motor und Sport, že Monza je ideálním místem pro výměnu pilotů. Jak před dvěma lety ukázal Nyck de Vries, není to náročná trať a jezdí zde prakticky každá juniorská série, takže i mladí piloti mají s tímto místem bohaté zkušenosti.

„Pokud Williams vymění jezdce, musí se tak stát před Monzou. Chrám rychlosti je dobrým místem pro debut náhradního jezdce. Následující závody v Baku a Singapuru se konají na městských tratích, kde můžete snadno skončit ve zdi, pokud se nejprve potřebujete seznámit s autem,“ uvedl Auto Motor und Sport.

Německý magazín tvrdí, že Vowles krátce po skončení třetího tréninku navštívil Tota Wolffa v motorhome Mercedesu a první spekulace se vznesly do vzduchu. „Mnozí mluví a píší o Micku Schumacherovi ve druhém Williamsu. James Vowles se však nechce unáhlit a ujišťuje, že existuje několik možností, nejen Mick Schumacher,“ píše německý magazín o německém závodníkovi.

Němci kromě Schumachera píší i o dalších možnostech, například Liamovi Lawsonovi, juniorovi Williamsu Francovi Colapintovi, juniorovi McLarenu Gabrielu Bortoletovi či juniorovi Aston Martinu Felipem Drugovichovi. Z nějakého důvodu však vynechali Andreu Kimiho Antonelliho, který je minimálně pro nás hlavním favoritem na Sargeantovo místo v případě, že se ho Williams skutečně rozhodne vyhodit.

Související zprávy

Diskuze