logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso o „vybržďování“ Hamiltona: Lewis je chytrý a má hodně zkušeností, ale já jich mám více!

Súboj Fernanda Alonsa a Lewisa Hamiltona
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2023

Když se na trati setkají Lewis Hamilton a Fernando Alonso, vždy to v nás vyvolává vzpomínky na starou rivalitu. Letos měli oba šampioni srovnatelně kvalitní techniku, takže jsme si mohli užít několik jejich zajímavých soubojů. Oba si opět změřili síly v Abú Zabí a Alonso se i tentokrát snažil svému soupeři přejít přes rozum.

Jejich souboj se odehrál v 37. kole. Alonso, vědom si deficitu svého Aston Martinu na rovinkách, se pokusil před pátou zatáčkou uhnout z cesty, pustit Hamiltona před sebe a s pomocí DRS získat pozici zpět. I když byl Fernando téměř úplně mimo trať, dostal se do pozornosti komisařů, kteří jeho jízdu řešili jako možné nepředvídatelné počínání na trati.

Alonsovi to nevyšlo a Hamilton ho s pomocí DRS předjel, ale v následujícím kole dokázal pilotovi Mercedesu útok vrátit a nakonec ho i porazil. Omilostili ho i komisaři, ačkoliv Lewis nebyl z chování svého soupeře ani trochu nadšený. „Vybržďuje mě. Daleko před brzdným bodem mě vybrzdil,“ hlásil nespokojený Hamilton do vysílačky.

Alonsovi dali novináři po závodě možnost, aby se k celé věci vyjádřil. Reagoval ve svém typickém stylu. „Lewis je velmi chytrý, velmi dobře rozumí tomuto sportu a má obrovské zkušenosti, ale já jich mám více!“ prohlásil Fernando, který následně dostal otázku, zda ho Hamiltonovy komentáře překvapily.

„Ano a zároveň ne. Přesně to samé se stalo i v Kanadě v roce 2013 (video najdete zde, pozn. red.). Deset let po této epizodě se jeden z nás znovu snažil soupeři poskytnout DRS a brzdit příliš brzy do zatáčky. Já jsem nakonec vyhrál, takže je vše v pořádku,“ usmál se Alonso.

Možnost zareagovat dostal i Lewis Hamilton, který trval na svém a podle jeho názoru nebylo chování jezdce Aston Martinu adekvátní. „Byli jsme na rovince nějakých 300 nebo 400 metrů před zatáčkou. Jel jsem rychlostí 290 kilometrů za hodinu a ten chlap z ničeho nic prudce zpomalil,“ prohlásil pilot Mercedesu.

Španělský matador nebyl navzdory dobrému výkonu, který nakonec ozdobil celkovým čtvrtým místem v šampionátu, spokojen s tempem svého monopostu, který prý trpěl nemalou degradací pneumatik. „Na předjíždění potřebujeme lepší rychlost. Byli jsme trochu pomalí na rovinkách, což byla naše slabina v průběhu celé sezóny,“ říká Alonso.

„Poprvé jsme přezouvali asi v šestnáctém kole a od toho okamžiku to byl dlouhý závod. Na konci stačilo naše tempo jen na boj o sedmé nebo osmé místo. Jak jsem řekl už po kvalifikaci, mé kolo bylo velmi dobré, ale rychlost v závodě se zdála být problematická. Nakonec jsme to i viděli. Nakonec to stačilo na zdolání AlphaTauri, ale to je málo,“ dodal Alonso.

Související zprávy

Diskuze