logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen zvítězil i v Abú Zabí. Mercedes s odřenýma ušima udržel druhé místo

Max Verstappen
© X/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala26. 11. 2023

Grand prix Abú Zabí byla klasickou Grand prix Abú Zabí. Bylo to příjemné nedělní zdřímnutí a strategický závod s menším počtem soubojů na trati. Jediné vzrušení přinesl probíhající boj o druhé místo Poháru konstruktérů mezi Ferrari a Mercedesem. Na čele dokonale kontroloval situaci Max Verstappen. Druhý Charles Leclerc dělal vše možné, aby pomohl Ferrari vybojovat celkové druhé místo v Poháru konstruktérů, ale nakonec neuspěl.

Charles Leclerc měl fantastický start a v prvním kole to zkoušel na Maxe Verstappena ze všech stran. Vícekrát byl velmi blízko, ale nepodařilo se mu ujmout vedení. Landovi Norrisovi se naopak podařilo překonat George Russella a následně i svého týmového kolegu Oscara Piastriho, takže se mohl zapojit do pronásledování vedoucího dua.

V 7. kole se George Russell pokoušel zaútočit na Oscara Piastriho, ale snaha o předjížděcí manévr mu nevyšla. Znovu to zkoušel v 9. kole, ale opět neúspěšně. Jinak bylo úvodních deset okruhů poměrně chudých na závodění. Platilo to i o Carlosovi Sainzovi, Sergiovi Pérezovi či Lewisovi Hamiltonovi, kteří se ocitli mimo obvyklých pozic.

V 11. kole prolomil prokletí George Russell, který se dostal přes Piastriho a o jedno kolo později uspěl i Sergio Pérez v souboji s Pierrem Gaslym. Brzy nám začalo první kolo zastávek v boxech. Na konci 13. kola zamířil k mechanikům právě Piastri, který se jen tak-tak ubránil před undercutem ze strany Fernanda Alonsa.

McLaren následně zaváhal v boxech při přezouvání Landa Norrisa. Mechanici ho zdrželi 5,1 sekundy a George Russell, který zastavil spolu s ním, poděkoval a vzal si pozici zadarmo. Šlo o značně rušnou fázi závodu. Ve stejnou dobu probrzdil Pierre Gasly a Lewis Hamilton za ním se nedokázal vyhnout kontaktu. Výsledkem byl Mercedes s nemálo poškozeným předním křídlem.

Do boxů následovali soupeře i lídři. Verstappen a Leclerc se vrátili na trať neohroženi muži, kteří zastavili před nimi. V tomto okamžiku vypadalo být pořadí stabilní a závod probíhal klidně. V čele se před první zastávkou na pár kol ocitl Júki Cunoda. Jeho odcházející šéf Franz Tost si tak po šesté v kariéře mohl užít pohled na svého jezdce ve vedení závodu.

V prostřední fázi závodu se na trati moc nedělo. Dopředu se posouval v podstatě jen Sergio Pérez a snažil se i Carlos Sainz, kterému však chybělo tempo. Na konci 33. kola nás z zdřímnutí trochu probral Lando Norris, který se pokusil o undercut na George Russella. Ferrari muselo také okamžitě reagovat s Charlesem Leclercem. K změnám na pozicích však nedošlo. V tomto okamžiku byl Leclerc na cestě za druhým místem, Russell za třetím a Norris za čtvrtým.

Bitva o druhé místo Poháru konstruktérů začala vrcholit patnáct kol před koncem, kdy zamířil naposledy k mechanikům Sergio Pérez a začal svůj postup s cílem dostat se až před Leclerca na druhé místo. Potřeboval se však prokousat ze šestého místa až na druhé. Život mu pořádně zkomplikovala penalizace, kterou dostal za zbytečný kontakt při předjíždění Landa Norrisa. Tím pádem se pořádně zkomplikovala situace v Poháru konstruktérů, když Ferrari se Sainzem se zmohlo jen na čekání na safety car. Carlos byl po strašné kvalifikácii už od startu mimo závodu a pro svůj tým nakonec nezískal ani bod.

Čtyři kola před koncem Pérez předjel Russella a vydal se stíhat druhého Leclerca. V tomto momentě potřebovalo Ferrari pro posun v Poháru konstruktérů Charlese na druhém místě a George na čtvrtém. V takovém případě by to stačilo na druhé místo, protože Hamilton byl v tom čase devátý a při rovnosti bodů by se radovalo Ferrari díky vítězství v Singapuru.

Zdá se, že Leclerc jako jediný z celého Ferrari přemýšlel, zda dokáže pomoci Pérezovi. Když se nakonec od týmu dozvěděl, jak vypadá situace, v posledním kole pustil Péreza před sebe, ale Checo přijel do cíle s náskokem jen 3,8 sekundy na Russella, což znamená, že Mercedes díky jedné sekundě nakonec končí na druhém místě v Poháru konstruktérů.

Závod tedy vyhrál Verstappen před Leclercem, třetí skončil Russell a čtvrtý penalizovaný Pérez. Bodovanou desítku uzavřeli Norris, Piastri, Alonso, Cunoda, Hamilton a Stroll.

tables.undefined - GP 2023

logo Ferrari
Charles Leclerc
logo Red Bull
Max Verstappen
logo Mercedes
George Russell
Jezdec
1.
Max Verstappen
2.
Charles Leclerc
3.
George Russell
4.
Sergio Pérez
5.
Lando Norris
6.
Oscar Piastri
7.
Fernando Alonso
8.
Júki Cunoda
9.
Lewis Hamilton
10.
Lance Stroll
11.
Daniel Ricciardo
12.
Esteban Ocon
13.
Pierre Gasly
14.
Alex Albon
15.
Nico Hülkenberg
16.
Logan Sargeant
17.
Kuan-jü Čou
-
Carlos Sainz
19.
Valtteri Bottas
20.
Kevin Magnussen

Live

Související zprávy

Diskuze