logo F1zpravy.czF1online.sk

Bude mít Dánsko v F1 dvojí zastoupení? Sargeanta by prý mohl nahradit pilot Formule 2

Frederik Vesti
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 11. 2023

Přestože vedení Williamsu opakovaně tvrdilo, že Logan Sargeant má jejich plnou podporu a zdálo se, že prodloužení smlouvy s Američanem je jen formalitou, může být nakonec vše jinak. James Vowles si totiž dává pořádně načas a stále neoznámil, kdo bude příští rok závodit po boku Alexa Albona. To samozřejmě nahrává spekulacím, jejichž šiřitelem je specificky takový Ralf Schumacher. Bratr sedminásobného šampiona „nezklamal“ ani tentokrát – přesně totiž ví, proč tým z Wokingu s podpisem rodáka z Floridy tolik váhá. Má v úmyslu ho nahradit Frederikem Vestim!

Nováček Williamsu se ve Formuli 1 zřetelně trápí. Celkem získal body jen jednou – a to i po penalizaci několika soupeřů, kteří byli před ním. Jeho výkonnostní manko vůči týmovému kolegovi Alexovi Albonovi je přímo žalostné a nebýt amerického pasu, kterým disponuje, s F1 by se už pravděpodobně dávno rozloučil.

Trpělivost, zdá se, začíná docházet i mimořádně stoickému Williamsu. Do konce sezóny totiž zbývá už jen několik hodin a britský tým jméno druhého ze svých závodníků stále neoznámil. Takto důvěra v jezdce skutečně nevypadá. To otevírá prostor pro spekulace, jejichž častým nositelem je bývalý závodník Williamsu a Toyoty Ralf Schumacher.

Ten nezůstal své pověsti nic dlužný. Prohlásil, že Williams váhá prodloužit spolupráci se Sargeantem proto, neboť má v hledáčku někoho jiného. A tím někým je současný druhý muž šampionátu Formule 2 Frederik Vesti.

„V Las Vegas jsem se divil, proč James Vowles ještě nepotvrdil setrvání Sargeanta,“ uvedl pro Sky Germany mladší z bratrů Schumacherovců. „Pravděpodobně to neudělal, protože má zájem o Frederika Vestieho. Sledoval jeho působení v Abú Zabí (v pátečním volném tréninku), má možnost nahlédnout do jeho údajů, což mu pomůže rozhodnout se pro příští rok.“

Vesti se v Abú Zabí představil v prvním volném tréninku, a to v barvách Mercedesu, když nahradil Lewise Hamiltona. Toto Wolff byl jeho výkonem nadšen a na jeho adresu se vyjádřil výhradně v superlativech.

„Frederik je skvělý, měl velmi dobrou sezónu,“ poznamenal rodák z Vídně pro Sky. „Je spolehlivý a na simulátoru odvádí velmi dobrou práci. Někteří kluci, kteří jeli v dnešním prvním volném tréninku, si zaslouží místo ve F1,“ řekl Wolff, který by asi nejraději našel sedačku právě pro Vestiho.

Poslední volné místo zůstává ve Williamsu, kam si Mercedes v minulosti ‚odložil‘ například George Russella. Tentokrát však Wolff netlačí na pilu. „Rozhodovací pravomoc má v rukou James (Vowles),“ poznamenal Rakušan. Ten se však přes pokročilé datum s verdiktem nikam nežene.

„Během tohoto víkendu v Abú Zabí k rozhodnutí nedojde. Když plánujete rozhodnout o budoucnosti týmu a mladého muže, chcete tak učinit v klidu po skončení závodního víkendu. Zatím nebylo přijato žádné rozhodnutí,“ zdůraznil Vowles.

Související zprávy

Diskuze