logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz lituje vypadnutí týmového kolegy: Je to promarněná příležitost

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 11. 2023

Ferrari může po Brazílii posílat díky do garáže Mercedesu. Jejich hlavní rival v boji o celkové druhé místo totiž zažil nejhorší závod v roce, takže se vlastně nikdo nebude ptát na formu Ferrari, která byla tento víkend také dost slabá. Přesto však dokázala Scuderia mírně snížit svou ztrátu na Mercedes v Poháru konstruktérů, ale faktem zůstává, že bodový zisk rudého týmu mohl a měl být na Interlagosu mnohem vyšší.

Náskok Mercedesu se snížil jen nepatrně. Po Mexiku ztrácelo Ferrari dvacet dva bodů, po Brazílii je to přesně dvacet. I když monopost SF-23 neměl na Interlagosu žádné zázračné tempo, Scuderia mohla i s průměrným výkonem získat na Mercedes obrovské body a otevřít boj o druhé místo. „Po Charlesově vypadnutí je to pro nás trochu promarněná příležitost. Dnes bychom mohli získat na Mercedes více bodů,“ přiznal po skončení závodu pro televizi Sky šestý v cíli Carlos Sainz.

„Realita je však taková, že tento víkend jsme neměli zvlášť velké tempo. Trochu jsme se trápili v těchto dlouhých zatáčkách. Bylo to podobné jako v Zandvoortu, kde se Aston Martin dostal až na pódium a Alpine tam byl také rychlý. Trochu obdobné to bylo i tady a i tady jsme se trápili. Náš závod byl ok, ale pohybovali jsme se vlastně v zemi nikoho,“ zhodnotil formu svého týmu španělský závodník.

Na konci sezony bude Leclercův problém velmi mrzet. Charles vypadl v Bahrajnu a v Saudské Arábii dostal trest za výměnu komponentů pohonné jednotky. Sainz v Kataru ani neodstartoval pro únik paliva, v Austinu byl Leclerc diskvalifikován a v Brazílii se stalo toto. Všechno jsou to zbytečné chyby a kdyby se jim Ferrari vyhnulo, dnes mohlo mít před Mercedesem poměrně pěkný náskok.

„Dnes bychom jim mohli vzít o něco více bodů. Aspoň že se trápili, ale my jsme se také trápili. Řekl bych, že Mercedes a i my jsme udělali krok zpět ve srovnání s ostatními týmy. Potřebujeme analyzovat, proč to tak bylo. Doufejme, že se vrátíme silnější, ale papírově by pro nás Las Vegas měl být lepší víkend,“ řekl Sainz.

Ten také dostal otázku, jestli se před koncem sezóny neobává o spolehlivost svého Ferrari. „Ne, nemám obavy. Potřebujeme zanalyzovat, co se stalo Charlesovi, ale doufám, že to byl spíš nějaký výjimečný problém. Mně selhala hydraulika v tréninku v Mexiku, ale zjistíme, co se mu stalo,“ dodal Carlos.

Související zprávy

Diskuze