logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappena bychom v Mexiku nedokázali porazit za žádných okolností, říká Norris

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Lando Norris obsadil na GP Mexika více než solidní páté místo. Pilot McLarenu startoval z předposlední řady, ale před koncem doháněl piloty Ferrari, kteří do závodů vyrazili z prvního a druhého místa. Nejeden se proto musel zamyslet nad tím, co mohl Norris s takovým tempem v neděli skutečně dosáhnout.

Téměř každý víkend se vznáší ve vzduchu otázka, zda může někdo porazit Red Bull. V neděli večer potom přijde vždy stejná odpověď: podařit se to mohlo jedině v případě, že monopost Maxe Verstappena utrpí nějakou technickou závadu. Podobně je na tom i Lando Norris, podle kterého bylo tempo McLarenu v Mexiku velmi dobré, ale za žádných okolností „neměl šanci“ porazit nizozemského závodníka na trati.

„Kvalifikační tempo pravděpodobně nebylo nijak oslnivé, ale pohodlně stačilo na postup do Q3,“ řekl Norris novinářům v Brazílii. „Věděli jsme, že v neděli budeme mít dobré tempo, i když možná zase ne tak dobré. To platí hlavně o prvním stintu, který byl podle mě skvělý, ale ze začátku bylo prostě těžké postoupit a posunout se výš.“

Ten po závodě poslouchal chválu na svou adresu. Na čele pěveckého sboru byl jeho šéf Andrea Stella. Přidal se i sám Norris, podle kterého byl mexický závod skutečně jedním z nejlepších v jeho kariéře. „Myslím si, že z pohledu managementu, neochoty vzdát se a podobných věcí, hlavně když jsem po restartu spadl na čtrnácté místo, to byl jeden z mých nejlepších závodů,“ prohlásil britský mladík.

„Nedělní tempo nikdy nebylo mou nejsilnější stránkou. Proměnit ho na jednu z mých předností a kvalifikace na jednu z mých slabiny bylo téměř jako dobrý signál. Užil jsem si to a byl to určitě jeden z mých lepších výkonů. Je ale těžké ho porovnávat s ostatními, protože například v Austinu, když jsem se snažil kontrolovat závod jako lídr, to byla velmi odlišná situace,“ sdělil Norris.

Podle jeho vlastních slov přitom nemělo být Mexiko pro McLaren úspěšné. Stejně tak to platilo o Brazílii, ale po minulém víkendu by mohl i Interlagos příjemně překvapit. „Mexiko a Brazílie jsou určitě okruhy, na kterých jsme neočekávali, že budeme tak silní jako v Kataru či v Suzuce. Neočekávám tedy, že postavíme celý svět na hlavu,“ myslí si Lando, který stále čeká na své prvé vítězství ve Formuli 1.

„Vzhledem k tomu, jak dobré bylo Mexiko z našeho pohledu a jak vysoko jsme tam nakonec mohli skončit, se do Brazílie těším. Na papíře to ale nikdy nebyl náš nejlepší okruh. Zůstaneme proto nohama pevně na zemi a budeme na to tlačit. Jsem si jistý, že to může být pro McLaren úspěšný víkend,“ dodal Norris.

Související zprávy

Diskuze