logo F1zpravy.czF1online.sk

Z Ferrari se šíří pesimismus. Další pole position prý bude „obrovské překvapení“

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 10. 2023

Co by se ještě mohlo Ferrari podařit do konce sezóny? Je jasné, že souboj s McLarenem a Mercedesem bude prioritou, ale kdo ví, jaká překvapení ještě skrývá monopost SF-23. Před týdnem v Austinu nám ukázal svou pozitivní i negativní stránku. V Mexiku to podle slov pilotů zatím vypadá na méně lichotivý víkend.

Charles Leclerc zakončil druhý volný trénink na pěkném třetím místě, zatímco jeho týmový kolega Carlos Sainz skončil až jedenáctý, přičemž v prvním tréninku ho na čas zastavil hydraulický problém. Z pilotů Ferrari je to opět Monačan, který se zdá být ve lepší formě, ale ani ten po pátku zrovna neoplýval optimismem.

„Máme před sebou hodně práce, protože McLaren vypadá být extrémně silný a o Maxovi a Red Bullu ani nemluvě,“ začal vyprávění po pátečních trénincích Charles Leclerc. „Mercedes je z aktuálního pohledu těžké odhadnout, ale my se musíme soustředit na sebe. Víme, na kterých oblastech potřebujeme zapracovat. Doufejme, že když se nám to podaří, pomůže nám to před sobotou udělat krok vpřed.“

Monacký závodník minulý víkend zaujal skvělým kvalifikačním výkonem a trochu překvapivou pole position. Leclerc však něco podobného tentokrát rozhodně neočekává. „Fíha, to by bylo obrovské překvapení, kdyby se nám tady podařilo opět dostat na pole position, ale nikdy neříkej nikdy. Toto je náročná trať, na které není vůbec jednoduché poskládat kolo dohromady, ale mám pocit, že tento víkend jsme přece jen trochu daleko,“ konstatoval Charles.

Sainz od Ferrari očekával víc

Carlos Sainz vynechal čtvrteční povinnosti kvůli žaludečním problémům. V pátek se vrátil na okruh a před reportéry vypadal po dvou hodinách v kokpitu svěže. Všechny ujistil, že jeho zdravotní stav by se měl „během víkendu zlepšovat, i když dnes možná nebyl stoprocentně v pořádku“ a je připraven pokračovat v boji.

Jak se však ukázalo, jeho Ferrari se v Mexiku neobjevilo v nejlepší formě a tým potřebuje po prvním dni zapracovat na mnoha aspektech svého výkonu. „Byl to pro nás náročný pátek,“ řekl španělský závodník po skončení prvních dvou tréninků. „Očekávali jsme, že budeme o trochu konkurenceschopnější, ale z nějakého důvodu se nám zřejmě nepodařilo trefit ideální vyvážení. Zejména při jízdě na jedno kolo se hodně trápíme s přilnavostí na zadní nápravě, což bude před sobotou naší hlavní prioritou.“

„Měkké pneumatiky jsou skutečně dost měkké a rychle se přehřívají. Teď se musíme ponořit do práce a zjistit, jestli dokážeme vylepšit naše kvalifikační tempo. Pole se zdá být velmi vyrovnané, takže nás od Q1 po Q3 čekají těsné boje,“ dodal Sainz.

Související zprávy

Diskuze