logo F1zpravy.czF1online.sk

Ferrari ve sprintu trápila degradace: Byl to jeden z těch horších závodů

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2023

Ferrari v páteční kvalifikaci překvapilo i samo sebe. Bohužel, o sobotním sprintu to už neplatí. Jak se ukázalo, problém s degradací pneumatik je stále aktuální a před nedělním závodem to nevěstí nic dobrého. Přiznal to i Charles Leclerc.

Jak slíbil, tak i udělal. Monacký závodník se na startu pokusil předstihnout Maxe Verstappena na prvním místě, ale nakonec to znamenalo ztrátu druhého místa ve prospěch Lewise Hamiltona. „Určitě nelituji, že jsem to v první zatáčce risknul. Když je tam prostor, pokusím se ho využít, obzvlášť v boji o vítězství. Zaútočil jsem, ale nebylo tam místo, a proto jsem zpomalil, což umožnilo Lewisovi mě předjet z vnější strany. V třetí zatáčce jsem se pokusil o protiútok, ale nestačilo to,“ zhodnotil start sobotního sprintu Charles Leclerc, který nakonec dojel třetí.

Monacký závodník mohl děkovat týmovému kolegovi Carlosu Sainzovi, který dokázal zdržet Landa Norrise. Pilot McLarenu v samém závěru nebezpečně dotíral na Leclerca, ale ten si nakonec udržel třetí místo. Získali jsme však možná příliš jasnou představu o tom, jak to bude v neděli vypadat.

„Faktem je, že nám chybělo tempo k předjetí jak Maxe, tak Lewise. Musíme to prozkoumat a pokusit se to vylepšit před nedělním závodem. Když se podívám na tento rok jako celek, byli jsme trochu nekonzistentní co se týče degradace pneumatik.Tohle byl jeden z těch horších závodů. Doufám, že se z toho můžeme poučit a před nedělí přijít s vylepšením, i když teď už v podstatě nemůžeme nic změnit. Prostor pro zlepšení je limitovaný,“ uvedl nejrychlejší muž páteční kvalifikace.

Ferrari se stále snaží vyzvat Mercedes v boji o celkové druhé místo v Poháru konstruktérů. I když ve sprintu získali pouze jeden bod navíc, všichni čekáme, co přinese neděle. Viděli jsme to už v Kataru a, bohužel pro všechny tifosi, Leclerc očekává velmi podobný průběh i v Austinu.

„Mercedes je tento víkend opět extrémně silný. My vypadáme být v kvalifikaci pokaždé dobrí, ale potom v závodu jsme méně konzistentní. I zde v Austinu se zdá být Mercedes rychlejší. Víme, že v krátkodobém horizontu nedokážeme najít lepší nastavení, proto to musíme zkoumat hlavně střednědobě a pochopit, co dělají při vývoji vozu,“ přiznal realisticky monacký závodník.

Ale abychom zakončili vyprávění Charlese pozitivnějším tónem, Ferrari zvýšilo náskok na McLaren o čtyři body. I tento duel je stále otevřený a v závodním tempu vypadal monopost McLarenu rychleji než Ferrari, které bude chtít v neděli těžit hlavně z výhodnější pozice na startu.

Sainz: Na středně tvrdé směsi bych skončil výše

Carlosovi Sainzovi a Ferrari by možná měla Liberty Media poslat děkovnou čokoládu, protože právě jejich rozhodnutí obout španělskému závodníkovi jako jedinému z dvaceti jezdců měkké pneumatiky nám zajistilo většinu vzrušení na trati. Na startu mu to pomohlo postoupit vpřed, při předjíždění Oscara Piastriho však došlo ke kontaktu, ale bez následků. „Nemyslím si, že bych tam utrpěl nějaké poškození, za mé nedostatečné tempo můžou pravděpodobně pouze měkké pneumatiky,“ řekl o svém dni Carlos televizi Sky.

Ofenzivní akce na rychlejších gumách však trvaly jen jedno kolo a v dalších osmnácti je nahradila tvrdá defenziva na degradujících softech. „Rozhodli jsme se pro měkké pneumatiky. Naše modely naznačovaly, že to nebude špatná volba. Nakonec nebyly špatné, ale rozhodně nebyly ani nejlepší. Jak jste sami viděli při pohledu zvenčí, trápil jsem se s degradací pneumatik i s rychlostí. Uvnitř kokpitu to bylo ještě náročnější. Celý závod jsem se musel bránit, ale nasbírali jsme nějaká data pro nedělní závod a teď se můžeme soustředit právě na něj,“ řekl Sainz, podle něhož může být nakonec jedinou pozitivní stránkou tohoto rozhodnutí fakt, že si ušetřil jednu sadu pneumatik do závodu, protože pro sprint prý byly mnohem lepší volbou mediumky.

„Máme potřebné informace. Máme hromadu tvrdých, středně tvrdých a měkkých pneumatik, ze kterých si můžeme vybírat. Podle mě jsme před závodem v dobré pozici. Sprint jsme možná trochu obětovali ve prospěch nedělního závodu. Myslím si ale, že kdybychom do sprintu nasadili mediumky, skončili bychom o něco výše,“ konstatoval rodák z Madridu.

Související zprávy

Diskuze