logo F1zpravy.czF1online.sk

Rychlost Ferrari překvapila i Ferrari: Sprintový formát nám sedí, říká Leclerc

Charles Leclerc2
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2023

Z osmnácti velkých cen v této sezóně nezískal Red Bull pole position šestkrát a z těch šesti případů jim ji pětkrát sebrali piloti Ferrari. Monopost SF-23 navázal na svého loňského předchůdce a ukazuje se jako dobré kvalifikační auto. Charles Leclerc dokázal z pátku v Austinu vytěžit maximum a vybojoval pole position. Sám však naznačil, že největším pomocníkem při tomto úspěchu mu byl sprintový formát.

I když nás Katar může trochu zmást, pravda je taková, že Leclercovi a Ferrari tento formát sedí. Všechny tři kvalifikační vítězství v tomto roce (Baku, Spa a Austin) vybojoval Charles právě během sprintového víkendu. V rakouské kvalifikaci přitom obsadil druhé a jeho týmový kolega Carlos Sainz třetí místo.

Katar představuje v tomto směru spíše výjimku, ale zdá se, že monopost SF-23 má velmi dobrý výchozí výkon, ale Ferrari ho už během víkendu nezlepšuje. Sám Leclerc v rozhovoru krátce po kvalifikaci pochválil tým v továrně, který před Austinem tvrdě pracoval na simulátoru, a tak vyjel Charles do prvního volného tréninku s autem, které mělo velmi dobrý výkon, což následně potvrdil v kvalifikaci ziskem pole position.

„Ano, byli jsme příjemně překvapeni naší rychlostí, zvláště v posledním sektoru jsme byli velmi silní už ve volném tréninku. Celkově jsme však měli velmi dobré auto a v kokpitu jsem se cítil skvěle,“ řekl po skončení kvalifikace Charles Leclerc pro F1 TV.

„Sprintový formát vypadá jako naše silná stránka, několikrát jsme už během této sezóny viděli, že během těchto víkendů máme lepší výkon, než sami očekáváme. Je to díky tomu, že volný trénink začínáme s dobrým základem a v kvalifikaci naši práci dokončíme. Sobota však může být náročnější, protože naši soupeři se poučí z dneška a zlepší, ale co na tom? Já udělám vše, abych se i v sobotu postavil na pole position!“ prohlásil Leclerc rozhodně.

I když se vám sprintový formát možná nelíbí, představuje dobrý test schopností jezdců. V kvalifikaci v Austinu udělal každý chybu a nevyhnul se jí ani Max Verstappen. Dočkali bychom se takové nepředvídatelnosti po třech hodinách tréninků a doladění nastavení? To se nikdy nedozvíme.

„Můj závěrečný pokus byl velmi dobrý. I když jsem se tu a tam dopustil nějakých chyb, šíleně jsem na to tlačil. Věděl jsem tedy, že to nebude dokonalé kolo, ale také mi bylo jasné, že bez rizika není pole position. Nakonec se to vyplatilo. Jsem proto velmi spokojený s mým kolem a také s pole position,“ zhodnotil svou kvalifikaci Leclerc.

Sainz nedokázal „nastavit auto podle svého gusta“

Jeho týmový kolega Carlos Sainz zaostával po celý den. Možná i zde se ukázalo, že sprintový formát přece jen více sedí Leclercovi. Španělský jezdec dokáže trpělivě pracovat s autem a nastavit si ho dokonale pro své potřeby, ale v Austinu na to prostě neměl čas. Nebo je vysvětlení ztráty dvou desetin na Charlesa někde jinde?

„Byla to celkem normální kvalifikace, jen jsem se celou dobu trápil v posledním sektoru. Pokaždé jsem tam ztratil jednu nebo dvě desetiny. Zbytek kola jsem měl v autě dobrý pocit,“ řekl po skončení kvalifikace Carlos Sainz.

„Je to trochu náročné nastavit auto podle mého gusta s jedním volným tréninkem. Možná dokážeme v tomto směru zapracovat a před sobotou to zlepšit, ale celkově se nám podařilo poskládat dohromady několik slušných kol. Samozřejmě, Charlesovi patří gratulace za pole position. Pro celý tým je skvělou zprávou, že dokážeme ovládnout kvalifikaci i na tomto typu okruhů. Teď se soustředíme na sobotu a na závod. Čtvrté místo není špatná výchozí pozice na start,“ řekl Sainz.

No, nastavení Carlos nebude moci změnit, ale pracovat může a bude. Jak sám přiznal, bude ho zajímat rozdíl mezi touto sezónou a loňskem. Takto před rokem totiž stál v Austinu na pole position hlavně díky skvělému závěrečnému sektoru.

„Musím se trochu podívat na svou jízdu a co ještě dokážeme změnit na autě. Potřebujeme zjistit, zda můžeme zlepšit druhou polovinu kola, což se tento víkend jeví jako má slabina. Je to zajímavé, protože loni jsem právě díky dobrému závěrečnému sektoru vybojoval pole position. Tento víkend se tam však trápím,“ řekl Sainz.

Související zprávy

Diskuze