logo F1zpravy.czF1online.sk

Pokud dokončíme všechny závody, McLaren porazíme, zní z Ferrari

Lando Norris a Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 10. 2023

Další promarněná příležitost. Ferrari mohlo v Kataru zabrat a přiblížit se k Mercedesu v boji o druhé místo Poháru konstruktérů. Navzdory kolizi Lewise Hamiltona a George Russella se však po Kataru mluvilo spíše o odražení útoků ze strany McLarenu, než o ofenzívě směrem k druhému místu. Ferrari v Kataru ztrácelo, ale okruh v Texasu by měl monopostu SF-23 více vyhovovat, takže před americkým víkendem panuje v řadách “rudých” opatrný optimismus.

V Austinu máme ve srovnání s Katarem méně rychlých zatáček a více pomalých, což jsou pro Ferrari určitě dobré zprávy. Bude to ale stačit? Viděli jsme, že v Singapuru jim dokázal McLaren stíhat a Lando Norris skončil na druhém místě. Monopost MCL60 by mohl i v Texasu smýšlet o pódiu. Náskok Ferrari se v Kataru hodně ztenčil (momentálně je 79 bodů), ale celý tým věří v lepší víkend v USA.

“Na papíře byl Katar zřejmě jedním z nejhorších okruhů pro náš tým, nejen kvůli podmínkám, ale také kvůli samotným charakteristikám okruhu,” řekl na čtvrteční tiskové konferenci Charles Leclerc. “Během sprintových víkendů je velmi důležitý první trénink, protože po jeho skončení už nesmíte nic měnit.”

“Prioritou je dobře začít jediný volný trénink a poté udělat při výběru nastavení správná rozhodnutí. Víme, že to jsou pro zbytek víkendu klíčové kroky a budou mnohem důležitější než skutečnost, zda tento okruh sedí nebo nesedí našemu autu. V posledních pár závodech jsme trochu ztráceli i ve středně rychlých a pomalých zatáčkách, takže se teď na to více soustředíme,” připomněl monacký závodník.

Forma McLarenu patří k hlavním tématům letošní sezóny. Stáj z Wokingu začala sezónu velmi slabě, ale v její druhé třetině nevídaně ožila. Smazání jedenáctibodové ztráty na čtvrtý Aston Martin považuje většina z nás za obyčejnou formalitu, ale s pěti velkými cenami, včetně dvou sprintů, do konce sezóny může McLaren přeskočit i Ferrari a obsadit celkové třetí místo, čímž by vyrovnal svůj výsledek ze sezóny 2020.

“Myslím si, že pokud nepřijdou žádné další odstoupení ze závodů, měli bychom je udržet za sebou,” řekl rozhodně Carlos Sainz. “To však ještě neznamená, že nás nemohou porazit. Podle mě nás porazí ve většině z nadcházejících závodů.”

“McLaren má velmi rychlé auto a když dokážou vše sladit, tak dnes jsou zřejmě jediným týmem, který může za určitých okolností potrápit Red Bull. Opravdu nevím, jak to skončí v souboji s námi. Ve středu jsem s Landem hrál golf a diskutovali jsme, zda budeme tento víkend více vpředu my nebo oni. Kdo ví, možná budou jedni výše v kvalifikaci, druzí v závodě. Uvidíme v pátek,” řekl Sainz.

Související zprávy

Diskuze