logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris se díky Piastriho tlaku ještě zlepší, myslí si Stella

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 10. 2023

Po několika sezónách, kdy byl Lando Norris neohroženou jedničkou McLarenu, nyní Brit čelí hrozbě jménem Oscar Piastri. Zatímco v první polovině ročníku měl starší z jezdecké sestavy týmu z Wokingu jasně navrch, v posledních několika závodech se síly vyrovnaly. Austrálčanova výkonnost nabírá s rostoucími zkušenostmi na obrátkách a rodák z Bristolu si začíná uvědomovat, že v novém týmovém kolegovi bude mít mimořádně kvalitního soupeře.

Ačkoli má v probíhající sezóně na kontě více pódií Norris, v Kataru byl jak v kvalifikaci, tak i ve sprintu a v závodech lepší Piastri. Nejmladší jezdec na startovním poli ukázal, že se postupně, ale neustále zlepšuje. Zatímco Australan po skončení podniku zářil spokojeností, Brit neskrýval zklamání, byl mrzutý a vyčítal si “nedostatečný výkon”.

Přitom si během víkendu vedl mimořádně solidně. Norrisa bezpochyby více než údajný “nedostatečný výkon” štvalo to, že prostě zaostal za svým týmovým kolegou. Nelze mu ale nic vyčítat – prohrávat si za poslední roky, kdy mu byl sparingpartnerem Daniel Ricciardo, prostě odvykl.

Andrea Stella se neobává, že by se Lando s narůstajícím tlakem ze strany Oscara nevypořádal. Ital si myslí, že jediné, co se může stát, je, že stále se zlepšující Piastri nakopne Norrise k ještě lepším výkonům.

„Lando si je vědom toho, že Oscar je výjimečný talent – takové talenty ve Formuli 1 každý den nevidíte,“ řekl Andrea Stella. „Ačkoli je Piastri nováček, Lando ví, že občas nastaví laťku velmi vysoko. Pokud jste ale šampion jako Lando, vezmete si z toho to pozitivní, protože vám to dává (prohry s týmovým kolegou, pozn. red.) spoustu informací k neustálému zlepšování.“

„Na světě neexistuje žádný šampion v žádném sportu, který vyhrává vše – v případě jezdce žádný jezdec, který by byl nejrychlejší v každé jedné zatáčce, v každém jednom kole a v každém jednom tréninku.“

„Podle mě je to pro Landa trochu nepohodlné, ale jde o nepohodlí, které potřebujete, abyste se stali nějakým způsobem nejlepším. Být šampionem je prokletí a zároveň požehnání.“ Podle některých odborníků, začínaje Nicem Rosbergem, je Lando Norris v případech, kdy mu něco nevyjde podle představ, až příliš sebekritický. Stella to vidí trochu jinak. Nemyslí si, že je jezdcovo „sypání si popela na hlavu“ kontraproduktivní, spíše se domnívá, že je nesmírně objektivní, a to i vůči sobě samému.

„Lando je mimořádně upřímný člověk, a to vůči všem a stejně tak i sám vůči sobě,“ řekl Stella. „Myslím si, že tím chce ukázat, že když mu něco nevyjde, ví, že si může sám sobě přiznat chybu. Nechce působit arogantně, nechce vypadat, že si myslí, že lepší výkon předvést nemohl.“

„Zároveň, jak jsem již řekl, v případě šampionů platí, že musí najít správnou rovnováhu. A to platí i v případě komunikace se světem a komunikace sám se sebou. Je třeba se naladit tak, abyste věděli podat pokaždé dobrý výkon a den po dni se zlepšovat,“ zakončil 52letý Ital.

Související zprávy

Diskuze