logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen porušil „závodní etiku“, tvrdí jezdci. FIA navrhne změnu pravidel

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 20:39

Pravidelné setkání jezdců a zástupců FIA v Mexiku se neslo v jiném duchu než obvykle. Ve světle událostí v Austinu se dalo očekávat, že účastníky diskuse čeká nabitý program a důležitá témata. Přesně to se také stalo a zdá se, že dědictví souboje Maxe Verstappena s Landem Norrisem se promítne do pravidel.

Setkání proběhlo za zavřenými dveřmi, takže oficiálně nevíme, jak přesně probíhalo a jaké závěry byly přijaty. Jelikož se však setkání zúčastnilo mnoho lidí, televize BBC, citující své vlastní zdroje, okamžitě přinesla informace o průběhu a závěrech jednání jezdců s FIA.

Samozřejmě, hlavním tématem byly jezdecké standardy a co je, a není, povoleno ve vzájemných soubojích. Lando Norris dostal po souboji s Maxem Verstappenem pětisekundový trest a přišel o třetí místo za opuštění trati a ponechání si výhody. Následný pokus McLarenu zvrátit výsledek nebyl úspěšný, ale pro diskusi bylo důležitější chování Maxe Verstappena.

Nizozemský závodník se během nedělního závodu dvakrát dopustil jednání, které mnozí jezdci a odborníci považovali za vytlačování z trati. Podle BBC bude FIA reagovat další úpravou Směrnice o jezdeckých standardech. „FIA podle zdrojů BBC Sport uvedla na pátečním setkání s jezdci, že navrhne revidované znění Směrnice a předloží jej ke schválení v pozdější fázi sezóny,“ uvádí britská televize.

Samozřejmě jde o reakci na souboj Verstappena s Norrisem. „FIA neuvedla detaily, ale návrh přišel v průběhu diskuse o taktice Maxe Verstappena při bránění a otázce, zda i on měl být potrestán. Podle našich zdrojů FIA nejprve vysvětlila, proč potrestala Norrise. Někteří jezdci však nesouhlasili, na což zástupci FIA uvedli, že na následujícím závodě přinesou pozměněné znění Směrnice,“ uvedla BBC.

„Podle insiderů se zdálo, že FIA přišla na setkání připravená i na tuto eventualitu. Podle většiny jezdců využil Verstappen šedou zónu v pravidlech, která se týkají obrany před útokem z vnější strany, a jednal v rozporu se závodní etikou. FIA na zasedání zdůraznila, že je důležitá konzistentnost při rozhodování, na což však jezdci reagovali, že pokud se rozhoduje nesprávně, konzistence nemá význam,“ uvedla poněkud tvrdě BBC.

Možná se časem dozvíme, zda na setkání padala ostrá slova. Podle mluvčího FIA se probíraly i úpravy na okruzích, ale diskuse prý probíhala „civilizovaně“. Není to poprvé, co řídicí orgán mění pravidla kvůli hraničnímu chování nizozemského šampiona. „Několik jezdců na setkání uvedlo, že Verstappen měl dostat trest za vytlačování soupeře z trati. Mnozí z nich jsou přesvědčeni, že je nezbytné změnit pravidla a doplnit ustanovení, že pokud bránící se jezdec skončí mimo trať, měl by být potrestán,“ uvedla BBC.

A co na to samotný Max? Představte si, že i jeho slova se prostřednictvím insiderů BBC dostala na veřejnost. „Verstappen na setkání řekl, že pokud se pravidla změní, bude jezdit podle jejich nového znění,“ uvádí britská televize.

Není to poprvé, co chování nizozemského závodníka vedlo k něčemu podobnému, a zdá se, že se to nestalo ani naposledy. Trojnásobný mistr světa se zkrátka vždy bude pohybovat na samotné hranici povoleného, ať už se slovem „povolené“ myslí cokoliv.

Související zprávy

Diskuze