logo F1zpravy.czF1online.sk

McLaren požádal o přezkoumání Norrisovy penalizace z VC USA

Max Verstappen a Lando Norris
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:33

Souboj Maxe Verstappena a Landa Norrise pět kol před koncem Velké ceny USA v Austinu bude mít další dohru. McLaren se totiž nesmířil s pětisekundovou penalizací pro Landa Norrise a žádá FIA, aby se na celou záležitost podívala. Předchozí zkušenosti však nevěstí právníkům týmu úspěch.

Je to jen čeření vody a pokračování v politickém boji, nebo McLaren opravdu věří v úspěch po podání opravného prostředku? Možná si z minulosti vzpomínáte, že právo na přezkoumání rozhodnutí se stalo posledním nástrojem v rukou týmů, kterým mohou, alespoň teoreticky, zvrátit nepříznivé rozhodnutí.

Podmínkou však je předložení nových a dostatečně významných důkazů, které v době vydání původního rozhodnutí nebyly známy. Právě tento požadavek se stal kamenem úrazu všech předchozích podání tohoto druhu. Jaké nové důkazy McLaren v této kauze objevil? To je v tuto chvíli sporné a zdá se, že stáj z Wokingu jen přispěje do rozpočtu FIA, jelikož tento druh podání je zpoplatněn nemalou částkou.

Tým na to však má právo a toto právo využil. O odůvodněnosti podání se bude rozhodovat v pátek v Mexiku od 14:30 místního času – 22:30 našeho času –, tedy hodinu po skončení prvního tréninku. V této první části řízení se rozhodne pouze o tom, zda navrhovatel předložil nové a důležité důkazy, které v době vydání rozhodnutí nebyly známy.

Pokud se rozhodne ve prospěch McLarenu, řízení se posune do druhé fáze a ve věci se znovu bude rozhodovat. Prostřednictvím videohovoru se řízení zúčastní i komisaři Velké ceny USA.

Je sporné, jaké nové důkazy McLaren chystá předložit. Magazín Autosport vhodně připomněl situaci z Velké ceny Brazílie v roce 2021, kdy si Mercedes zpětně stěžoval na počínání Maxe Verstappena. Tým tehdy považoval za podstatný nový důkaz palubní záběry z monopostu Maxe Verstappena. Ty sice komisaři měli, ale kamera se v té době dívala dozadu. Opačný záběr, na přední nápravu a práci pilota, byl k dispozici až po jeho stažení po závodě v parc fermé.

Stejná situace nastala i v Austinu. Palubní kamera Maxe Verstappena se dívala dozadu – na útočícího Landa Norrise – a záběry z přední kamery neměli komisaři k dispozici v době rozhodnutí. Tato skutečnost však Mercedesu nepomohla a jeho žádost komisaři zamítli s odůvodněním, že i když jde o nový důkaz, není dostatečně zásadní pro opětovné rozhodnutí ve věci.

Právo na přezkoumání v loňském roce využil Aston Martin v Saúdské Arábii, Ferrari v Austrálii, McLaren v Kanadě a Haas v Austinu. Jen na základě těchto posledních příkladů lze šance McLarenu na úspěch považovat za nízké.

Související zprávy

Diskuze