logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris o Verstappenovi: Brání se mimo trať i předjíždí mimo trať…

Lando Norris a Max Verstappen
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 06:31

Landu Norrisovi v Austinu utekla další příležitost přiblížit se v šampionátu Maxi Verstappenovi. Sen o titulu se rozplývá jako ranní mlha po další sérii kontroverzních rozhodnutí komisařů, která se někdy těžko chápe. Norris nad posuzováním incidentů zakroutil hlavou.

Po zhasnutí červených světel se Lando Norris velmi dobře odrazil ze svého místa. Neujeli jsme však ani pár stovek metrů a hned jsme se dočkali prvního kontroverzního verdiktu FIA. Max Verstappen v první zatáčce vytlačil z trati svého soupeře a předjel ho za bílou čarou. Komisaři se však na tento moment ani nepodívali.

Na druhou stranu můžeme Norrisovi vyčítat, že na vnitřku nechal Verstappenovi prostor. „Nebyl dostatečně agresivní, Maxovi nemůžete nechávat místo,“ řekl při pohledu na opakované záběry Martin Brundle.

Mohl na startu udělat víc? „Teoreticky. Musím se na to zpětně podívat. Jel jsem dost těsně na vnitřku a Max se rozhodl využít tento úzký prostor,“ vrátil se ke startu Lando Norris. „Zevnitř auta se mi něco hodnotí těžko, něco zas snadněji. On šel do té zatáčky dost naplno, na což má právo, ale vyjel z trati.“

Z palubních záběrů se skutečně zdálo, že Verstappen vyjel za bílou čáru. To samé se zopakovalo i ve dvanácté zatáčce těsně před koncem závodu, jen si Verstappen s Norrisem vyměnili pozice útočníka a obránce. V McLarenu byli přesvědčeni, že v apexu byl Norris vpředu a zároveň měl mít právo na to, aby mu Nizozemec nechal místo. Namísto toho však Red Bull posunul brzdy tak daleko, že sám opustil trať.

Ve vysílačce McLarenu se řešilo, zda by měl Norris vrátit pozici, nebo ne. Bylo by to lepší rozhodnutí? „To se nedá říct. Během pár kol o tom [komisaři] neumí rozhodnout, takže to očividně není jednoduché rozhodnutí. Jinak by přišlo o něco dříve. Zkusil jsem to a on také vyjel mimo trať. Opustí-li trať, je zřejmé, že v nájezdu do zatáčky to přepálil a tím, co udělal, také získal výhodu. Já však nejsem autor těchto pravidel.“

Norris dostal penalizaci za to, že opustil trať a získal trvalou výhodu. Britský závodník argumentuje, že i Verstappen získal výhodu tím, že opustil trať. Díky tomu, že posunul brzdy, se v apexu ocitl o pár metrů popředu, než by reálně měl.

„V tom bodě mě předjel tím, že opustil trať. Takže nevím, co mám dělat. Brání se mimo trať, předjíždí mimo trať,“ zakroutil hlavou Norris. „Nebudu si však na to stěžovat. Max jel dobře, bránil se dobře, měli jsme fajn závod. Pravidla jsou však pravidla.“

Související zprávy

Diskuze