logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappenova rebelie nekončí ani po podzimní pauze

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 10. 2024

Za námi je téměř měsíční podzimní přestávka, tedy dostatečný prostor k tomu, aby ochladly emoce a obě strany ve sporu o slovník jezdců si podaly ruce. To se však nestalo. Max Verstappen dal ve čtvrtek najevo, že jeho bojkot tiskových konferencí FIA neskončil.

Úřadující mistr světa stále čeká, jakou podobu bude mít jeho trest za použití neslušného slova na tiskovce v Singapuru. V následujících týdnech se to jistě dozvíme, ale pokud nám to řekne sám Nizozemec, zřejmě to nebude na oficiální tiskové konferenci FIA.

I v USA totiž hodlá organizovat své soukromé brífinky s novináři. „Mě [FIA] vůbec nekontaktovala, takže z mého pohledu se nic nemění,“ prohlásil ve čtvrtek v Austinu Max Verstappen, který potvrdil, že to znamená bojkot oficiálního programu FIA s médii. „Věc se má tak, že budu muset mluvit o něco méně, takže já jsem s tím v pohodě.“

Na stranu Maxe Verstappena se postavili i piloti v rámci Asociace jezdců velkých cen GPDA. Podle jejího šéfa George Russella by se za týden mělo konat setkání s představiteli FIA, na kterém by se měl celý incident probrat.

Komisař FIA ze Singapuru Johnny Herbert, který spolurozhodoval o Verstappenově trestu, nedávno prozradil, že od té doby proběhlo jedno setkání s jezdci. Zřejmě tím však narážel na tradiční brífinky s jezdci, nikoli speciální mítink, na kterém by se toto téma probíralo.

Aby se celá věc v posledních týdnech někam posunula, jednotlivé strany by si musely najít cestu k sobě. Max Verstappen svůj postoj už jasně vyjádřil, zatímco Mohamed bin Sulajem rozhodně nepůsobí jako někdo, kdo by si rád přiznal chybu a hledal smír. Spíše vypadá jako typ, který má zálibu v prorážení zdí hlavou.

Verstappen potvrdil, že je otevřený rozhovoru s prezidentem FIA a bude čekat, jestli se mu ozve. „V konečném důsledku každý má na tuto věc svůj názor, ale je jasné – a já to řekl – že tohle je hloupost. Jsem otevřený rozhovoru, ale momentálně to nejsem já, kdo by měl přijít s touto věcí. Já si žiji svůj život a nic se na tom nemění.“

FIA prý v této věci udělala z komára velblouda. „Ano, ale tak to dnes ve světě funguje, ne? Hodně věcí tak funguje. V tomto konkrétním případě si však myslím, že to bylo úplně zbytečné. Samozřejmě vím, že nadávat se nemá, ale to se spíš týká urážek.“

„A pak vidíte komentáře od lidí, kteří tvrdí, že nechtějí, aby něco takového sledovaly jejich děti,“ vzal si na paškál jeden z argumentů komisaře FIA Johnnyho Herberta, který přísný trest pro Verstappena ospravedlňoval tím, že nechce, aby jeho pětiletý vnuk poslouchal taková slova. „Když mi bylo pět let, v životě jsem nesledoval tiskovou konferenci. Ve škole si řeknete mnohem horší věci, takový je život.“

„Chcete-li vést příkladem, dobře, ale nemyslím si, že byste z toho měli dělat takové haló. Já si chci jen žít svůj život. Pokud s něčím nesouhlasím, řeknu to. To je všechno,“ dodal.

Související zprávy

Diskuze