logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton o frustrujících třech letech: Bylo to jako hrát golf

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 06:08

Každá éra dominance jednou skončí. V případě Mercedesu trvala neuvěřitelně dlouho, ale o to bylo přistání tvrdší. Inženýrům z Brackley se nedařilo pochopit přísavný efekt, což pro Lewise Hamiltona znamenalo dlouhé měsíce plné frustrace. Poslední sezóny přirovnává ke golfu.

Od posledního vítězství Lewise Hamiltona uplynulo 945 dní, než opět zvedl nad hlavu vítěznou trofej. Velká cena Velké Británie byla vykoupením pro sedminásobného šampiona, kterého těší, že se se svým týmem rozloučí alespoň s nějakým dílčím úspěchem.

Monopost Mercedesu mu totiž výrazně znepříjemňoval život. „Ano, poslední tři roky!“ zasmál se Lewis Hamilton, ale uznal, že třetí auto už není tak protivné jako předchůdci W13 a W14. „Tohle je rozhodně lepší. Poslední dva roky jsme všichni v týmu měli těžký život. Řekl bych, že tato pravidla ho zkomplikovala každému.“

Mercedes několikrát v průběhu posledních dvou let avizoval, že už vidí světlo na konci tunelu a svůj cíl, ale pokaždé to byla jen fata morgána. Tu poslední v Mercedesu zpozorovali kolem letošní letní přestávky, když už v Brackley měli pocit, že problému definitivně přišli na kořen. Nová podlaha je však vyvedla z omylu.

„Na některé víkendy přicházíme s tím, že budeme lepší, a nakonec je to nic moc. Na jiných víkendech jsme najednou ve formě, závod vyhrajeme a pozvedne nás to,“ vysvětloval Hamilton. „Trochu se to podobá golfu. Jednou se vám vydaří úder a žene vás to, abyste pokračovali, ale všechny ostatní údery jsou k ničemu! Zažíváme něco podobného.“

„Bývá to velmi frustrující, ale stejně to milujete a jdete dál. Musíte jít naplno, protože opět chcete zažít ty pocity, které jsme měli po Silverstonu nebo po Spa,“ připomněl své poslední dva triumfy ve Formuli 1.

Belgické vítězství sice jen „zdědil“ po diskvalifikaci George Russella, ale na silverstonské může být právem hrdý. V náročných podmínkách, proměnlivém počasí a s velkou strategickou dilematem v závěru závodu to zvládl nejlépe ze všech.

„Všichni říkali, že to bylo jako pohádka. Přišlo to opravdu nečekaně,“ pousmál se Hamilton v rozhovoru pro magazín Esquire. „Před víkendem jsme neměli ani ponětí, že by něco takového bylo možné. Uplynulo tolik času…“

„Myslí se vám honí spousta věcí. Některým postupně začnete věřit, kousek po kousku. Nakonec jsem se dočkal toho dne, kdy jsem dokázal podat fantastický výkon, excelovali jsme jako tým a všechno ostatní ustoupilo do pozadí. Pomohlo nám to opět se přeskupit. Bylo skvělé, že se nám to podařilo doma, v mé domovině a v přítomnosti rodiny. Moje poslední závody v Mercedesu v Silverstonu ani nemohly být kouzelnější,“ přiznal sedminásobný šampion.

Související zprávy

Diskuze