logo F1zpravy.czF1online.sk

FIA monitoruje šíření marburského viru. Předávání cen FIA Gala se zatím nepřesouvá

Galavečer FIA 2020
© FIA
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 10:15

Do posezónního předávání cen FIA Gala zbývají téměř přesně dva měsíce. Motorsportovní smetánka se má krátce před Vánocemi setkat ve Rwandě, což se však může zkomplikovat v důsledku propuknutí viru marburg. FIA zatím nemá v plánu galavečer přesunout, ale je v kontaktu s rwandským ministerstvem zdravotnictví.

Letošní předávání cen motorsportovních sérií, které se pořádají pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace, bude hostit Kigali, hlavní město Rwandy. Jubilejní 120. ročník této akce se má uskutečnit 13. prosince a je povinný pro vítězného konstruktéra F1 i nejlepší trojici jezdců, ale zúčastní se ho i mistři světa z jiných kategorií či kompletní delegace FIA.

Akce je však v ohrožení. Rwanda se totiž stala epicentrem šíření viru marburg. Ministerstvo zdravotnictví Rwandy k 10. říjnu eviduje 58 potvrzených případů tohoto smrtelného viru, přičemž 13 lidí mu už podlehlo.

Marburská hemoragická horečka je příbuzná viru Ebola a podle Světové zdravotnické organizace má smrtnost až 88 procent. Šíří se zejména přímým tělesným kontaktem, tedy krví a tělesnými tekutinami či předměty, které jsou jimi kontaminovány.

V zájmu minimalizace přenosu musí cestující z Rwandy vyplnit dotazník a oznámit všechny potenciální symptomy, které zahrnují vysokou horečku, zimnici, bolesti hlavy a svalů, od pátého dne i s vyrážkou na trupu. Všem lidem, kteří se dostali do kontaktu s infikovanými, je nařízena 21denní karanténa. Zdravotnickému personálu v rizikových oblastech byla podána zkušební vakcína.

Ministerstvo zdravotnictví podniklo několik kroků k zastavení šíření viru a podle WHO nedochází ke komunitnímu šíření. „Na základě současného vyhodnocení rizika WHO všem zemím doporučuje neuplatňovat omezení cestování a obchodu s Rwandou.“

Mluvčí FIA potvrdil, že federace zatím nechystá žádné rázné kroky, přesunutí ani zrušení galavečera. „Situaci pozorně monitorujeme ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví Rwandy. V tuto chvíli postupujeme podle plánu.“

Související zprávy

Diskuze