logo F1zpravy.czF1online.sk

Magnussenovi se současný systém trestů nelíbí, navrhl návrat do minulosti

Kevin Magnussen
© X/Haas
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 14:03

Po deseti letech od zavedení současného systému trestných bodů se poprvé stalo, že by někdo dosáhl požadované hranice a musel si odpykat závodní distanc. Kevin Magnussen měl během ázerbájdžánského víkendu o čem přemýšlet a dovtípil se, že takhle to nefunguje. Formuli 1 proto navrhuje, aby se vrátila k předchozím řešením.

Až do sezóny 2014 žádné trestné body neexistovaly. Komisaři mohli jezdcům udělit závodní distanc přímo, a po řádění Romaina Grosjeana v roce 2012 to také udělali. Aby se však takové přísné tresty nerozdávaly z hodiny na hodinu, FIA představila trestné body. Ty alespoň do jisté míry zaručují, že si pilot distanc zaslouží a komisaři jen neměli „špatný den“.

„Tato věc s trestnými body je poněkud zvláštní,“ prohlásil Kevin Magnussen a navrhl udělat krok zpět. „Možná by bylo lepší udělovat zákaz startu za výjimečně nebezpečnou jízdu nebo za konkrétní incident, ale neakumulovat to. Může totiž nastat situace, kdy je někdo potrestán tvrději než ostatní.“

V Magnussenově případě bychom mohli argumentovat, že dva trestné body za dotek v Monze byly příliš přísné, ale kdyby v dosavadním průběhu sezóny nenasbíral dalších deset bodů, toto potenciálně chybné rozhodnutí komisařů by nebylo tak důležité. Systém trestných bodů tak do jisté míry zmírňuje i dopady nesprávných rozhodnutí; je méně pravděpodobné, že FIA udělá chybu v pěti verdiktech po sobě, než kdyby o zákazu startu potenciálně rozhodovali po každém jednom incidentu.

Magnussenovi se nelíbí ještě něco jiného a má pocit, že mu bylo ukřivděno. „V mém případě jsem sezónu začínal s nulou. Pak jsem všechny body nasbíral, takže jsem věděl, že do konce roku mi z těchto bodů nic neubude.“

Přesně po uplynutí dvanácti měsíců se trestný bod smaže, ale v Dánově případě by k tomu došlo až na jaře 2025. „Takže já jsem byl ve skutečnosti potrestán tvrději, protože jsem loni nenasbíral žádné body. Svým způsobem jsem měl loni nějaké body získat,“ zní jeden argument, který však vyznívá poměrně překvapivě. Není totiž vůbec jasné, jak by mu to pomohlo.

Kdyby nasbíral nějaké trestné body loni, tak by se mu sice někdy v průběhu roku smazaly, ale do té doby by je měl pořád na kontě. Distanc by proto nedostal před VC Ázerbájdžánu, ale potenciálně už po Miami, kde zkracováním si tratě a svou obranou před Lewisem Hamiltonem způsobil nejednu nebezpečnou situaci. Tak či onak, motivací pilota je vstoupit do sezóny s čistým štítem.

„Celé je to velmi komplikované. Je velmi obtížné prohlásit, že bychom měli udělat tohle, hento a že to by byla správná věc do budoucna,“ uvedl nakonec Magnussen.

Související zprávy

Diskuze