logo F1zpravy.czF1online.sk

Mohamed bin Sulajem cítí křivdu: Podívejte se, co mi udělala britská média…

Mohamed bin Sulajem a Stefano Domenicali
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 18:45

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem má na tisk těžké srdce. Podle jeho nejnovějšího rozhovoru je přesvědčen, že zejména v britských médiích, která vládnou motoristickému světu, není vykreslován ve skutečném světle, ale zejména negativně. Ujišťuje však, že to ho nezastaví.

Když se Adrian Newey po oznámení přestupu do Aston Martinu vrátil také ke svému bývalému týmu, mimo jiné prohlásil, že Max Verstappen a Sebastian Vettel byli do jisté míry „démonizováni“ britskými médii. Ta přirozeně držela stranu domácím jezdcům a týmům.

Autosport v této věci vyzpovídal i Mohameda bin Sulajema, který jako prezident FIA rovněž poskytl svůj pohled na to, jakou roli hrají britská média ve světě motoristického sportu. „Já Maxe respektuji, protože sám jsem jezdec. Byl jsem šampionem a já respektuji vítěze a šampiony. Vidím, že si zažil své, ale pojďme se bavit o mně,“ obrátil se bývalý závodník rallye. „Podívejte se na britská média, a co mi udělali. Proboha, vždyť mě odsoudili. Z ničeho mě neobvinili, ale stále v tom pokračují.“

„Záleží mi na tom? Ne. Proč? Protože o co jim jde? Jde jim o prodeje a dosahy. Samozřejmě, je to tak. Oni však nade mnou ani nad FIA nemají žádnou moc,“ prohlásil úřadující prezident FIA na margo motivace britského tisku.

Pravdou však je, že Sulajem si při boji s britskými médii moc nepomáhá. Informátoři ho obvinili například z toho, že přímo ovlivňoval průběh Velké ceny Saúdské Arábie 2023 a dal zrušit penalizaci pro Fernanda Alonsa. Kromě toho měl žádat svou federaci o to, aby organizátorům Velké ceny Las Vegas neudělili licenci na uspořádání závodu.

K tomu můžeme přidat obvinění ze sexismu, šikany či jeho nejnovější, takříkajíc nesmyslný boj proti neslušným slovům, a média mají hned dostatek materiálu na to, aby mu „škodila“. Není však prvním sportovním funkcionářem, který při obviněních začal ukazovat prstem na média; v minulosti to například po korupčním skandálu zkusil i bývalý prezident FIFA Sepp Blatter.

Mohamed bin Sulajem nepočítá s tím, že by ho britská média dokázala shodit ze židle. „Při vší úctě k britským médiím či jakýmkoli jiným médiím, oni nemají žádný hlas. My jsme nezávislá a demokratická federace. Zvolili mě členové po celém světě. Je to moc valné hromady, ne jejich.“

„A víte co? Můžeme skončit s těmito hloupostmi, vrátit se k práci a dělat to, co je nejlepší pro tento sport? Ptám se, jestli to dokážete? Pokud to oni nechtějí dělat, je to jejich věc, ale život jde dál,“ odkazuje 62letý Emirátčan.

Média prý usilovala o jedno, ale dosáhla něčeho jiného. „Víte, co udělali? Posílili mě. Jsem teď opatrnější a rozumnější. Mám také podporu [členů automobilových klubů]. Pokud a když se členové rozhodnou, že je načase mě vyměnit na pozici prezidenta, bude to jejich rozhodnutí.“

„Kdo mě sem v konečném důsledku zvolil? Je to valná hromada, jsou to členové. V tomto mám velmi jasno. Pokud se jim něco nelíbí, je to na nich. Já se však už k nikomu nevracím a vám [z médií] velmi často neodpovídám, neoplácím. Proč? Protože na to nemám čas. Jsem velmi zaneprázdněný řešením toho, co chtějí členové a co chce motoristický sport,“ dodal.

Související zprávy

Diskuze