logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonsovou „jedinou prioritou“ je třetí titul. Dakar má přednost před Indy 500

Fernando Alonso
© Twitter/Fernando Alonso
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 15:38

Fernando Alonso bude opouštět Formuli 1 jako jeden z nejlepších jezdců všech dob. I když čísla ho neřadí na absolutní špičku, všem dokázal, čeho je skutečně schopen. Možná neměl vítězné auto už více než deset let, ale španělský matador se nevzdává svého snu a doufá, že po dvaceti letech ještě alespoň jednou vystoupí na vrchol.

Nyní o tom může potichu mluvit, jelikož Aston Martin je jednoznačně týmem na vzestupu. I když v této sezóně patří mezi největší zklamání, z dlouhodobého hlediska se v Silverstonu rodí vzrušující projekt. Fernandův tým má peníze, zázemí, kvalitní lidi a teď to „jen“ musí poskládat dohromady.

Před pár lety, když seděl frustrovaný v nekonkurenceschopném McLarenu, aspiroval Alonso na zisk „Trojkoruny“ a chtěl se stát druhým jezdcem po Grahamu Hillovi, který vyhrál Monako, Le Mans a Indy 500. Díky dohodě s dominantní Toyotou vyhrál legendární 24hodinový závod hned dvakrát, ale závod v Indianapolisu je zcela “jiný kafe” a tady se Fernando nedočkal úspěchu. Dnes říká, že IndyCar nepatří mezi jeho priority.

„Zúčastnil jsem se Indy 500 třikrát a neuspěl jsem. K zisku Trojkoruny mi chybí už jen tento závod, ale návrat do Ameriky momentálně není na pořadu dne,“ prohlásil Alonso na akci společnosti Cognizant, jednoho ze sponzorů Aston Martinu.

„V současnosti se velmi soustředím na Formuli 1. V následujících dvou nebo třech letech chci vyhrát svůj třetí titul mistra světa. To je momentálně moje hlavní a jediná priorita. Když se mi to povede, budu mít už 45 nebo 46 let a účast na Indy 500 od vás vyžaduje absolutní odhodlání. Musel bych se znovu naučit strašně moc věcí, takže by to pro mě asi bylo příliš. To si myslím teď, ale neříkám to se stoprocentní jistotou,“ řekl Alonso.

Během své přestávky od Formule 1 v roce 2020 vyzkoušel Fernando Rallye Dakar a hodně se mu to líbilo. Už tehdy sliboval, že se do pouště vrátí. Při své premiéře skončil na solidním třináctém místě a už teď ví, co bude dělat po skončení své formulové kariéry.

„Myslím si, že mou další velkou výzvou bude Dakar. Kdybych dokázal vyhrát tuto rallye, bude to pro mě obrovská odměna za celou kariéru. Vyhrál jsem ve Formuli 1, vyhrál jsem vytrvalostní závody v Le Mans a Daytoně a kdybych dokázal vyhrát i v rallye, znamenalo by to strašně moc pro mě jako jezdce,“ prohlásil Alonso.

„S Formulí 1 nejezdíte stejně jako se speciálem pro Le Mans, který musí vydržet 24 hodin v kuse, když s ním chcete vyhrát. Totéž platí o Dakaru, kde jezdíte po dunách a štěrku v Saúdské Arábii. Ve všech těchto kategoriích jsem musel začínat od nuly a obklopit se těmi nejlepšími jezdci z daného oboru. Musel jsem zůstat pokorný a učit se od nich,“ pokračoval s nadšením dvojnásobný mistr světa.

„Nemám problém akceptovat, že netuším, jak jezdit se speciálem rallye. Ze dne na den jsem se však zlepšoval, učil jsem se od nich a nakonec jsem dokázal soutěžit na nejtěžší rallye na světě,“ dodal Alonso.

Související zprávy

Diskuze