logo F1zpravy.czF1online.sk

WRC má svého „Verstappena“. Ogier bojkotoval FIA: Řekli nám, abychom drželi hubu

Sébastien Ogier
© X/TOYOTA GAZOO Racing WRT
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 13:59

Rozmohl se nám zde takový nešvar. Nejenže je postihováno jakékoli neslušné slovo, ale zřejmě i každý drobný náznak kritiky na adresu FIA. Pokud je toto nový trend, klidně můžeme tažení Mohameda bin Sulajema nazvat křížovou výpravou. Poslední obětí předpisů, které stanovují způsoby vyjadřování, se stala hvězda rally Sébastien Ogier.

Osminásobný světový šampion se jako další dostal do konfrontace s Mezinárodní automobilovou federací kvůli svému způsobu vyjadřování. Na předchozí rally (Rallye Akropolis v Řecku) vyjádřil nespokojenost, že prach za auty ztěžuje výhled a znevýhodňuje jezdce, kteří nezačínají rychlostní zkoušku mezi prvními. Žádal proto FIA, aby prodloužila časové intervaly mezi vypouštěním jednotlivých jezdců.

„Není příjemné sledovat, že tento sport se nikdy nepoučí. Žádali jsme to. Věděli jsme, že prach zůstává viset ve vzduchu. Oni však řekli ‚ne‘. Co mají v hlavách? Nic. Je to šílené,“ řekl Ogier po skončení řecké rally.

Po těchto slovech následovalo předvolání a podmíněná pokuta 30 tisíc eur. Pro někoho jsou to možná nevinná slova, ale FIA bere jakékoli invektivy – nebo jejich náznaky – na svou adresu smrtelně vážně. Ogier dal na další rally, tento víkend v Chile, jasně najevo, co si myslí o postupu kompetentních, a po skončení etapy reagoval v rozhovorech jen stručně.

Podpořil ho i jeho kolega Ott Tänak, který řekl, že zcela neví, jak se má chovat vzhledem k nedávným krokům FIA vůči jezdcům. Zdá se, že jde o dokonalou druhou kapitolu příběhu, který na Velké ceně Singapuru načal Max Verstappen.

Ogier ho dokonale napodobil i svými otevřenými vyjádřeními při neoficiálních rozhovorech s novináři, přičemž se omluvil fanouškům za své odpovědi a vysvětlil důvod svého chování. „Asi chápete, že se mi dnes nechtělo mluvit. Řekli nám, že tak to bude lepší,“ vzkázal Ogier, kterého cituje Autosport.

„Není to z mé strany perfektní reakce, ale není to nic osobního vůči vám novinářům a také se omlouvám fanouškům. Máme však v rukou velmi málo nástrojů, které můžeme použít,“ pokračoval francouzský šampion.

„Dnes se moc necítím na rozhovory a jak jsem už řekl, omlouvám se všem, kteří si zaslouží víc, ale špičky FIA nám řekly, abychom drželi hubu, což je trochu smutné. Netýká se to jen WRC, ale uvidíme, co přinese budoucnost,“ vzkázal Ogier, přičemž zjevně narážel na kauzu Verstappena.

Ano, i my jsme zvědaví, co přinese budoucnost. Formule 1 si momentálně užívá třítýdenní přestávku a uvidíme, jestli do Austinu vychladnou emoce.

Související zprávy

Diskuze