logo F1zpravy.czF1online.sk

Ferrari mělo v Singapuru tempo na vítězství, míní Alonso

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 17:38

Závod v Austinu bude důležitým ukazatelem skutečné formy Ferrari. Tým přivezl do Monzy velký balík vylepšení a v Singapuru představil i upravené přední křídlo, které je nenápadným, ale pravděpodobně velmi důležitým upgradem. Kam se však tým vlastně posunul? To zatím úplně nevíme, protože poslední okruhy byly svým charakterem velmi specifické, ale podle Fernanda Alonsa tento tým mohl vyhrát poslední tři velké ceny.

Charles Leclerc vynikající jízdou a odvážnou strategií vyhrál Velkou cenu Itálie, v Baku podlehl v souboji s Oscarem Piastrim a skončil druhý, v Singapuru měla být Scuderia nejbližším vyzyvatelem McLarenu, ale po nepovedené kvalifikaci se v Maranellu museli spokojit s pátým a sedmým místem.

Podle Charlese Leclerca tým v Singapuru neměl na pódium. Red Bull a McLaren jsou prý stále lepší než Ferrari. S tímto názorem však nesouhlasí pilot Aston Martinu Fernando Alonso. „Ferrari mělo tento závod vyhrát,“ prohlásil španělský veterán. „Tento víkend měli pravděpodobně nejrychlejší auto, takže je jasné, že Charles nebyl součástí mého závodu.“

Alonso držel Leclerca za sebou 26 kol, takže je sporné, zda to myslí vážně, nebo si přihřívá vlastní polévku. Při pohledu na tempo Landa Norrise, který deklasoval Maxe Verstappena o více než dvacet sekund, je však odvážné tvrdit, že McLaren v Singapuru nebyl nejrychlejší.

V každém případě byl Fernando se svým osmým místem nadmíru spokojen. „Je to lepší výsledek, než jsme před příjezdem na tuto trať očekávali. Samozřejmě, sobotní kvalifikace vypadala velmi slibně, startovali jsme na sedmém místě a snili jsme o osmé nebo deváté příčce. Nakonec se nám to podařilo,“ řekl po závodě Alonso pro F1 TV.

„Tým přišel s dobrou strategii. Jezdili jsme se za Nicem a podařilo se nám na něj udělat undercut. Osmé místo je pro nás maximum. Nyní je na řadě krátká přestávka před závodem v Austinu a naším úkolem je najít nějakou výkonnost. Na nejlepší týmy jsme ztratili a momentálně se nacházíme uprostřed středu pole. Musíme to změnit,“ vyzývá svůj tým Alonso.

Aston Martin prý nepřesouvá své soustředění na novou sezónu. Pravidla se v roce 2025 nezmění a týmy pokračují ve vývoji. I na říjen a listopad se prý chystají četná vylepšení a zaostat nechtějí ani v Silverstonu.

„Musíme zlepšit auto ještě v této sezóně. Podle mě je to nevyhnutelné. Na posledních dvou velkých cenách nám vyšla kvalifikace a na městských okruzích se těžko předjíždělo, takže jsme si udrželi naše postavení. To však nic nemění na tom, že nám v posledním závodě chyběl výkon. Tým si to uvědomuje a naplno pracuje,“ uvedl Alonso.

Související zprávy

Diskuze