logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen o svém trestu: Celé je to bizarní

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 19:08

Po prvním tréninku čekal Maxe Verstappena netradiční výslech. Před komisaři měl vysvětlovat svá slova ze čtvrteční tiskové konference, na které použil anglický výraz “f*cked”, a dostal přísný trest. Holanďan jen nevěřícně kroutil hlavou.

Setkání Maxe Verstappena s komisaři netrvalo více než 15 minut. V podstatě na něm ani nebylo co řešit; FIA se rozhodla přísně trestat vulgární projevy, a tak bylo jasné, že obhájce titulu se nějakému trestu nevyhne.

Ani on sám však zřejmě nečekal, že bude až tak přísný. Zatímco v minulosti Toto Wolff či Frédéric Vasseur vyvázli jen s formálním napomenutím, Maxe Verstappena čeká veřejně prospěšná činnost, podobně jako po VC Brazílie 2018, kdy byl však jeho prohřešek mnohem závažnější.

Co přesně bude Verstappen dělat, zatím netušíme. Na formě se zřejmě dohodne až s generálním tajemníkem FIA pro sport. Můžeme však očekávat, že to bude něco podobného, jako už absolvoval po zmíněné roztržce s Estebanem Oconem; tehdy musel takříkajíc asistovat komisařům na závodě Formule E. Jeho šéf Christian Horner byl zase nucen se zúčastnit videokonference komisařů FIA, když v Kataru 2021 urazil maršály.

„Asi by bylo nejlepší, kdybych k tomu nic neřekl. Ať k tomu řeknu cokoli, nezaslouží si to tu pozornost,“ poznamenal Max Verstappen po skončení pátečního programu. „Myslím si, že celé je to bizarní.“

Je poněkud zvláštní, že Verstappen byl takto potrestán, ačkoli komisaři například na VC Monaka zcela ignorovali podobné vyjádření Charlese Leclerce, které také padlo na oficiální tiskové konferenci.

Po minulém závodě v Baku zase “kouzelné slovíčko” ujelo i Carlosu Sainzovi, který kolidoval se Sergiem Pérezem: „Tak jsme se na sebe dívali a říkáme si: Co se tady, ***, stalo?“ zněla Španělova slova, která v anglickém originálu obsahovala i výraz “f*ck”.

Inu, a ve čtvrtek se neuhlídal ani Kevin Magnussen, který chtěl frází “ready to f*ck shit up” žertovně vyjádřit, že s nulou v kolonce trestných bodů je připraven opět “dělat bordel”. Ani Sainz, ani Magnussen však nemuseli na kobereček ke komisařům.

„Oni to neřekli na tiskové konferenci, to je podle všeho ten rozdíl,“ pokračoval Verstappen, zatímco se přes paddock vracel do motorhomu Red Bullu. „Ale tady očividně nadávat můžeme. Příště se mě tedy na tiskové konferenci na nic neptejte, a všechno vám můžu říct tady.“

Mohamed bin Sulajem má talent řešit důležité věci. Po zákazu šperků se rozhodl vystavit stopku i neslušným výrazům, i když možná by bylo užitečnější zaměřit se například na nekonzistentní rozhodování komisařů. FOM proto požádal, aby režie přímého přenosu přestala pouštět do éteru nevhodné vysílačky, a zdá se, že i komisařům přikázal, aby tyto prohřešky trestali přísněji.

„Zda za tím bylo něco osobního? Nezabývám se tím a nechci na to plýtvat svou energií,“ mávl rukou Verstappen, který nečekal, že dostane takový trest. „Když mi to četli, byl jsem dost překvapen. Budu se muset něčeho zúčastnit, možná přes počítač — nějaké konference nebo něčeho…“

Související zprávy

Diskuze