logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappena si předvolali komisaři. Za nevhodné vyjadřování ho čekají „veřejně prospěšné práce“

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 15:02

Čtvrteční tisková konference Maxu Verstappenovi příliš nevyšla. Za nevhodný výběr slov měl po pátečním prvním tréninku jít „na kobereček“ ke komisařům, kteří mu udělili netradiční trest. Trojnásobného mistra světa čeká veřejně prospěšná činnost.

Max Verstappen byl jedním ze šesti jezdců, které FIA vybrala, aby se zúčastnili oficiální čtvrteční tiskové konference. Hned při první novinářské otázce však „zapomněl“ na slova Mohameda bin Sulajema, který apeloval na jezdce, aby přestali používat vulgární výrazy.

„Jakmile jsem v kvalifikaci vyjel s autem na trať, věděl jsem, že auto je do*** (v angličtině f*cked, pozn. red.),“ říkal Max Verstappen. Zpočátku se nic nedělo, ale nakonec FIA zakročila. Za porušení článku 12.2.1.k Mezinárodního sportovního kodexu obdržel trest.

Komisaři ve svém verdiktu konstatovali, že jedním z úkolů FIA je dohlížet na slušný průběh tiskových konferencí, obzvláště těch, které jsou vysílány, a zvláště v případě jezdců, kteří mají být vzory.

FIA uznala, že Max Verstappen svým slovníkem nikoho přímo neurazil, protože se snažil popsat chování monopostu. Nizozemec se zároveň hájil tím, že angličtina není jeho rodný jazyk, a dané slovo mu přijde běžné.

„Komisaři jsou ochotni akceptovat, že to může být pravda, ale pro vzor je důležité naučit se být pozorný, když mluví na veřejných fórech, zejména tehdy, když není pod žádným tlakem,“ konstatuje FIA. „Verstappen se za své chování omluvil.“

Za podobné prohřešky se zpravidla udělují vysoké pokuty, ale to především v případech, kdy dojde k urážce určité skupiny lidí. To nebyl tento případ, ale vzhledem k tomu, že otázka vulgarismů byla už v minulosti projednávána a jezdci o ní vědí, komisaři Verstappenovi nařídili vykonat veřejně prospěšnou činnost ve spolupráci s generálním tajemníkem FIA pro sport.

Pro Nizozemce to není první veřejně prospěšná činnost. Určitě si ještě vzpomenete na VC Brazílie 2018, kdy se v parc fermé téměř popral s Estebanem Oconem. Tehdy musel na podniku Formule E v Marrákeši 2019 absolvovat víkend ve společnosti komisařů a podílet se na vzdělávání komisařů v rámci Mezinárodního programu komisařů FIA.

Za podobné prohřešky byli loni potrestáni i Toto Wolff a Frédéric Vasseur, když si nedali pozor na jazyk na tiskové konferenci v Las Vegas. Sergio Pérez obdržel formální varování za porušení téhož článku jako Max Verstappen po VC Abú Zabí 2023.

Na oficiální tiskové konferenci k VC Monaka 2024 použil přesně stejný výraz jako Max Verstappen i Charles Leclerc, ale domácího jezdce tehdy komisaři vůbec neřešili.

Související zprávy

Diskuze