logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton upozornil Sulajema, že jeho poznámka měla rasistický podtón

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 11:43

Lewis Hamilton snad i souhlasí s prezidentem FIA v tom, že vyjadřování pilotů F1 by mělo splňovat nějaké standardy slušnosti. Nelíbí se mu však, jak to Mohamed bin Sulajem vyjádřil. Jeho slova totiž neměla daleko k rasismu.

Rozhovor s Mohamedem bin Sulajemem zveřejnil magazín Autosport, který ho však původně stáhl. Na sociálních sítích se začalo rozebírat, co za tím vlastně je, a anglicky mluvící fanoušci odhalili potenciální problém.

Prezident FIA neměl výrazem „rapeři“, kteří prý neustále nadávají a lidé v F1 „nejsou jako oni“, poukázat jen na hudebníky, ale na jednu celou rasu. „Nelíbí se mi, jak to řekl a jak to vyjádřil. Slovo ‚rapeři‘ je velmi stereotypní,“ prohlásil Lewis Hamilton.

V anglicky mluvících zemích je pojem „rapper“ velmi blízký afroamerické části obyvatelstva. „Když se nad tím zamyslíte, většina raperů je černá. V podstatě tedy říká, že ‚my nejsme jako oni‘. Myslím si, že to byla nesprávně zvolená slova, je za tím i rasový prvek.“

Pro Mohameda bin Sulajema však není angličtina rodný jazyk a nemůžeme od něj očekávat, že jako cizinec dokáže vnímat i drobné významové odstíny slov. Z jeho vyjádření navíc vyplývá, že skutečně mluvil o hudebnících a jejich textech.

Hamilton nakonec připustil, že s jeho myšlenkou souhlasí: Piloti by měli přestat používat vulgární výrazy. „Když mi bylo 22 let, moc jsem se nad tím nezamýšlel. Vřely ve mně emoce a řekl jsem, co mi přišlo na mysl. Zapomínal jsem na to, kolik lidí poslouchá a že to poslouchají i děti.“

„Pokud se zaposloucháte do slov některých mladých jezdců, ještě k tomu nedospěli. V jisté fázi však dospějí. Jsem si jistý, že kdyby se za to začaly udělovat tresty, tak by to přestalo. Možná je to věc, kterou potřebujeme,“ zamyslel se sedminásobný šampion. „Myslím si, že je toho příliš mnoho a souhlasím, že je třeba to trochu vyčistit. Na druhé straně je pro show dobré ukázat nějaké emoce, nejsme totiž roboti.“

Například Lando Norris se však v této věci postavil na stranu Maxe Verstappena. Nizozemec ve čtvrtek vysvětloval, že piloti jsou plní adrenalinu a když sedí v kokpitu, mohou padnout i tvrdší slova. Místo toho, aby jim je FIA zakazovala, by měla režie přímého přenosu přestat vybírat tyto štiplavé vysílačky.

„Jsme v zápalu boje, jsme pod stresem, pod tlakem, soupeříme a máme i tvrdé nehody. Jim se to řekne snáz než nám udělá, protože my do toho dáváme všechno, abychom s ostatními závodili,“ zapojil se do debaty Lando Norris. „Máme vysoký tep. Vkládáme do toho naši vášeň a lásku.“

„Je samozřejmé, že na obou stranách padnou i nějaká ošklivá slova, ale je to proto, že se snažíme, že chceme do toho dát všechno, a když se věci nevyvíjejí správným směrem, tak cítíme, že jsme byli poškozeni,“ doplnil.

Související zprávy