logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen reaguje na zákaz neslušných výrazů: Není nám pět let

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 17:52

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem si po delší odmlce našel další téma, kterému se hodlá věnovat. Nejnověji chce vykynožit vulgarismy ve Formuli 1. Mezi prvními na tuto novinku zareagoval Max Verstappen, který naznačuje, že tím chce vést docela zbytečnou válku.

Hned na první tiskové konferenci po prohlášeních Mohameda bin Sulajema, že piloti F1 nejsou rapeři, aby v každé větě nadávali, se Maxu Verstappenovi podařilo zareagovat osobitě, když popisoval průběh víkendu v Baku a měl vysvětlit, proč ho Sergio Pérez dokázal zdolat.

„Člověče, já nevím. Jiná nastavení,“ odvětil Max Verstappen. „Jakmile jsem v kvalifikaci vyjel na trať, tak jsem věděl, že auto je do** (v originálu ‘fucked’, pozn. red.),“ prohlásil a pokračoval až po výstižné pauze.

Moderátor tiskové konference Tom Clarkson byl nucen obhájce titulu okřiknout, aby si dával pozor na svůj výběr slov. V této souvislosti tak následovala další otázka, zda Verstappen považuje za nutné takto číhat na vyjadřování jezdců, nebo zda jsou podle něj lidé jen trochu přecitlivělí.

„Myslím si, že nadávat se bude stejně. Pokud ne v této místnosti, tak někde jinde. Každý nadává. Někteří víc, jiní méně, což závisí i na jazyku, kterým mluvíte,“ zamyslel se Max Verstappen. „Samozřejmě, urážky jsou už něco jiného.“

Formule 1 je specifická, a je třeba tomu přizpůsobit i přístup. „Dnes se toho odvysílá hodně. V jiných sportech však neběháte s mikrofonem u úst. Myslím si, že když jsou sportovci v jiných sportech plní adrenalinu, tak také řeknou spoustu ošklivých věcí, jen se to nezachytí. Tady se však, snad i za účelem zábavy, věci vyšlou do světa, proto to lidé zachytí, debatují o tom na sociálních sítích a jsou z toho různé problémy. Začíná to už tím, že to neodvysíláte. Nevysílejte to a nikdo o tom nebude vědět, jen tým. S takovými věcmi se interně dokážete vypořádat.“

„Pravděpodobně je to i tím, že lidé jsou v dnešním světě o něco citlivější na některé věci. Tak to chodí. Svět se asi mění, ale já si myslím, že to začíná u toho, že něco neodvysíláte. Nedáte lidem možnost to slyšet,“ navrhuje FIA, aby místo zákazu vulgarismů je raději nepouštěla do éteru.

Diváci však v téměř reálném čase mohou poslouchat například vysílačky ve službě F1 TV. Verstappen tak navrhuje, aby byly vysílačky mírně zpožděny a režie sama cenzurovala nevhodné výrazy v nich. To prý pomůže mnohem víc než něco zakazovat jezdcům.

Následně připomněl začátek tiskové konference. „Například jsem nemohl říct ani to slovo na F,“ vrátil se ke známému anglickému výrazu. „Vždyť to není ani tak strašné, no ne? Auto nefungovalo. Auto bylo ‘dototo’, promiňte mi za výraz… Ale no tak, co je nám pět let? I když to pětiletí sledují, tak v konečném důsledku budou nadávat, i když jim to rodiče nedovolí. Když vyrostou, budou chodit ven s kamarády a oni nadávat budou. Nic se tím nemění.“

Související zprávy

Diskuze