logo F1zpravy.czF1online.sk

Sulajem žádá omezení vulgarismů: Nejsme rapeři

Oscar Piastri a Mohamed bin Sulajem
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 10:51

Prakticky v žádném jiném sportu nemají jeho účastníci mikrofon u úst po celou dobu. V době COVIDových omezení se stadiony vyprázdnily a i fotbaloví diváci mohli slyšet, co většinou přehluší hluk davu, a nebyla to pokaždé hezká slova. Fanoušci Formule 1 to dobře znají, protože emotivní vysílačky se staly pravidelnou součástí show. Prezident Mezinárodní automobilové federace Mohamed bin Sulajem se však pokouší o změnu.

Už před několika týdny se objevily zprávy o nové politice FIA v „oblasti“ používání vulgarismů. Federace to nyní potvrdila ústy svého prezidenta. I když nepřiměřený slovník vždy „vypípá“ režie, tato záležitost nadále způsobuje starosti zástupcům řídícího orgánu.

V exkluzivním rozhovoru pro portál Motorsport.com nyní prezident FIA Mohamed bin Sulajem odhalil, že federace podniká kroky, aby změnila tón obsahu, který FOM vysílá fanouškům. Podle jeho slov je to však v první řadě na jezdcích, teprve potom na tvůrcích přenosu.

„Myslím si, že musíme odlišovat mezi naším sportem – motorsportem – a rapem,“ prohlásil Sulajem. „Nejsme rapeři, kteří nadávají několikrát za minutu. To jsou oni a my jsme my.“

Když se ve Formuli 1 řeší takové změny, máme pocit, že všechny ostatní problémy našeho sportu musely být dávno vyřešeny. I když prezident FIA podle vlastních slov rozumí frustraci ve vypjatých okamžicích, podle jeho názoru je třeba zvýšit standardy chování ve vysílačkách.

„Já to znám, sám jsem závodil. Rozčílíte se ve vypjatém okamžiku, protože si myslíte, že vás soupeř vytlačil z trati. Když jsem jezdil rallye a něco se stalo, taky jsem se naštval. Musíme si však dávat pozor na naše chování. Musíme být zodpovědní,“ řekl Sulajem tónem „třídního učitele“.

„Při dnešní technologii se vše vysílá živě a vše se nahrává. Musíme se na to podívat a zjistit, zda je třeba minimalizovat, co se dostává na veřejnost. Představte si, že sedíte se svými dětmi, sledujete závod a někdo vychrlí všechna sprostá slova. Co by na to řekly vaše děti nebo vnoučata? Co byste je chtěli naučit, kdyby to byl váš sport?“ ptá se prezident FIA.

Jak tomu však zabránit? Jedna cesta je „školení“ pilotů, aby nenadávali jako „rapeři“, druhá je omezení takového obsahu ve vysílání. Představte si, že by se například frustrace Maxe Verstappena z letošní Velké ceny Maďarska nedostala na veřejnost a závod by byl ochuzen o takové emoce, byť negativní. Opravdu je lepší to vůbec neodvysílat?

„Můžeme omezit odvysílání takového jazyka ve vysílání a už to také děláme,“ prohlásil Sulajem. „Ve skutečnosti jsme to byli my, kdo povolil více vysílaček v televizním vysílání. Máme pravidla a ta mají pomoci sportu. Musí se dodržovat a respektovat.“

Je to další krok v politice FIA, která se snaží omezovat a trestat útoky na zástupce FIA ze strany jednotlivých účastníků. Federace kromě toho zakázala „politická, náboženská nebo osobní prohlášení, která by byla v rozporu s obecným principem neutrality FIA zakotveném v jejích statutech“.

Související zprávy

Diskuze