logo F1zpravy.czF1online.sk

Stallard: Vědec ve mně říkal Oscarovi, ať šetří gumy, závodník ve mně ne

Oscar Piastri, Charles Leclerc, Tom Stallard
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 10:35

Oscar Piastri má za sebou mimořádné vítězství na okruhu v Baku. Australan vyslal do světa další důležité poselství a získává si pověst budoucího mistra světa. Na cestě ho doprovází jeho inženýr Tom Stallard, který upozorňuje, že Oscar se může ještě zlepšit.

Byl to pořádně napínavý souboj mezi Piastrim a Charlesem Leclercem o vítězství. Na svou šanci v závěru čekali i Sergio Pérez a Carlos Sainz. Ten závod měl všechno: boj o vítězství, zápletku, tvrdé souboje a (ačkoli to neradi vidíme) v závěru i těžkou nehodu.

„Byl to mimořádný závod,“ řekl Tom Stallard, inženýr Oscara Piastriho, v podcastu F1 Nation. „Při manévru na Charlese to tam poslal z vedlejší čtvrti. Od toho okamžiku jsme doufali, že jízda v čistém vzduchu mnoho věcí zjednoduší, ale to se nakonec nestalo. Následujících třicet kol bylo pro všechny stresující.“

„V prvním stintu jsme útočili na Charlese, ale nedokázali jsme se dostat dopředu a přitom jsme si dost poškodili pneumatiky a neudrželi jsme se ho. Vytvořil si na nás velký náskok. Následovala dobrá zastávka v boxech, Lando odvedl pro Oscara úžasnou práci a najednou jsme se ocitli opět za zadním křídlem Leclerca,“ vzpomíná Stallard na klíčové okamžiky závodu v Baku.

Na tuto chvíli vzpomínal i sám Piastri, který se až omluvně vyjádřil, že ignoroval rady svého inženýra a rozhodl se naplno útočit. Riskoval zničení pneumatik a faktický konec nadějí na vítězství, ale v tomto případě se riziko vyplatilo.

„Chtěl jsem Oscarovi připomenout, co se stalo v prvním stintu, protože do konce zbývalo ještě mnoho kol. Jet na jednu zastávku není na této trati jednoduché. Řekl jsem mu něco ve smyslu, ať si vzpomene na první stint, jak jsme si zničili pneumatiky, a že v tomto případě musíme myslet takticky,“ řekl Stallard.

„Zná mě dost dobře a ví, že to říkal vědec ve mně, zatímco závodník ve mně říkal, ať jde po něm a dostane ho. Závodník Oscar naštěstí šel po něm a předjel ho. Viděli jsme, že Ferrari a Red Bull ho nedokázali předjet, ale nejsem si jistý, jak by to vypadalo, kdyby se změnilo pořadí jednotlivých monopostů,“ dodal inženýr McLarenu.

Postupné zlepšování Oscara Piastriho je v posledních měsících přímo hmatatelné. Australský mladík nechal dokonale zapomenout na svého krajana Daniela Ricciarda a ukazuje potenciál budoucího mistra světa. V loňském roce i na začátku této sezóny jsme viděli, že se často trápil při práci s pneumatikami, ale postupně se zlepšuje také v této disciplíně.

„Určitě se může ještě zlepšit. Podívejte, vždyť jsme v Baku nestáli na pole position a nezajeli jsme nejrychlejší kolo,“ prohlásil Stallard. „V letošním roce jsme s Oscarem velmi tvrdě pracovali na manažování pneumatik a udělali jsme v tomto směru obrovské pokroky. Už to není slabina, ale pořád si myslím, že se můžeme hodně naučit.“

Související zprávy

Diskuze