logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso si uvědomuje, že mu dochází čas

Adrian Newey, Fernando Alonso, Lawrence Stroll, Lance Stroll
© X/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 18:40

V Baku to vypadalo, jako kdyby se Fernandovi Alonsovi vrátila ztracená motivace. Aston Martin byl v uplynulých měsících zcela ztracený, ale velkolepá prezentace před víkendem v Ázerbájdžánu a potvrzení příchodu Adriana Neweyho dodali celému týmu novou energií. Alonso to dokonale potvrdil bezchybným výkonem na březích Kaspického moře. Je však otázkou, zda dokáže těžit z nákupů majitele jeho týmu Lawrence Strolla.

Španělský matador před mikrofony působil nadále uzavřeně a nechtělo se mu pouštět do přílišných detailů. Na trati však předvedl svůj zlatý standard. Finišoval nejvýše z jezdců „zbytku světa“ a svého týmového kolegu v kvalifikaci i závodě absolutně zadupal do země.

Zdálo se, že po příchodu Adriana Neweyho se vrátila i Fernandova jiskra a ani on nijak neskrýval nadšení z posledních novinek. „Tým má za sebou pozitivní týden a oznámil skvělou posilu,“ řekl Alonso na tiskové konferenci v Ázerbájdžánu.

„Podle mě je Aston Martin týmem budoucnosti. V následujících měsících nás čeká několik dobrých věcí. Krok za krokem nabýváme vše potřebné pro první vítězství a doufejme, že i pro boj o titul v budoucnosti. Uvědomuji si, že to všechno chce čas a já ten čas nemám. Jsem však uvolněný a užívám si tuto cestu,“ uvedl Alonso.

Ať znějí novinky z tábora Aston Martinu jakkoli velkolepě, zůstává velkou otázkou, zda si tým plný alfa samců skutečně vytvoří chemii; a pokud ano, dokáže z toho vytěžit i Alonso? Zřejmě potrvá roky, než bude jeho tým připravený k boji o nejvyšší mety. Navíc v roce 2026 budou nesmírně důležité pohonné jednotky, takže pozornost by se měla soustředit spíše na Hondu, nikoli na Aston Martin.

„V roce 2026 budu jezdit a budu jezdit i po roce 2026, buď ve Formuli 1, nebo v jiné sérii,“ prohlásil Alonso, čímž dal jasně najevo, že neví, zda sezóna 2026 bude jeho poslední, nebo ne. „Pokud nebudu jezdit ve Formuli 1, zůstanu s Aston Martinem v nějaké ne-závodní roli. Doufám tedy, že si společně s nimi užiji naši světlou budoucnost.“

Tato slova potvrdil i šéf stáje Mike Krack. Víme, že Alonso nebude ve Formuli 1 donekonečna, ale nějak si nechceme ani představit královnu motorsportu bez španělského matadora. Jednoho dne to však přijde.

„Je jasné, že Fernanda čeká s tímto týmem dlouhá budoucnost. Byl z toho velmi nadšený a dokonce řekl, že zaplatí část Adrianova platu. Mluvil něco o deseti nebo dvaceti procentech, takže později zjistím, kolik to je,“ žertoval před novináři v Baku Mike Krack.

„Můžete však vidět, jak obrovský respekt panuje mezi Fernandem a Adrianem. Myslím si, že spolu chtějí něčeho dosáhnout. Adrian vždy chtěl pracovat s někým jako Fernando a naopak,“ dodal Krack.

Související zprávy

Diskuze