logo F1zpravy.czF1online.sk

Zamotaná týmová režie McLarenu? Nemusím jezdit za Landem, říká Piastri

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

McLaren zahájil víkend v Baku velkou novinkou. Vedení stáje dospělo k závěru, že pro zvýšení šancí na zisk titulu v obou šampionátech přistoupí k týmové režii. Postupem dne se však ukazuje, že to není tak jednoduché a přímočaré, jak se na první pohled zdá. Například Oscar Piastri po příjezdu do Baku řekl, že nadále může soupeřit s Landem Norrisem.

Možná ještě zajímavější je, že sám australský mladík neuměl vysvětlit, jaká je vlastně interní dohoda. Lando Norris otevřeně prohlásil, že nechce darovaný titul ani darované vítězství, ale nepohrdne body navíc, když mu McLaren nabídne například výměnu třetího místa za druhé v posledním kole – jak to tým měl udělat v Monze.

Podle šéfa McLarenu je Piastri připraven vzdát se vítězství ve prospěch boje o titul, Norris však takové vítězství nechce a sám Oscar prohlásil, že si nechává otevřená zadní vrátka a každou situaci bude posuzovat v daném okamžiku. „Samozřejmě, že jsme o tom v posledních dnech intenzivně diskutovali. Sobecky řečeno mám jako jezdec své vlastní zájmy a týmová režie samozřejmě není žádná legrace, ale uvědomuji si, že jde o víc než jen o mě,“ prohlásil Piastri.

„Závodím za tým, který mi dal tuto skvělou příležitost ve Formuli 1 a dal mi šanci vyhrávat závody do osmnácti měsíců po mém příchodu do tohoto sportu. Jsem jim velmi vděčný a jak jsem řekl, jde o víc než jen o mě. Snažíme se vybojovat oba tituly, což je pro tým velká věc,“ pokračoval australský závodník.

Ten otevřeně přislíbil svou pomoc, ale její konkrétní podoba zůstává prozatím záhadou. McLaren nahradil „papájová pravidla“ novými principy podle Stelly. Ta se nám při pohledu na jeho slova zdála poměrně jasná, ale vyjádření obou jezdců nás nechávají na pochybách, jestli ve Wokingu vědí, na čem se vlastně dohodli.

„Kdybych měl být sobecký, raději bych se týmové režii vyhnul, ale dobře si uvědomuji, že tohle není jen o mně. V této fázi sezóny rád sehraju podpůrnou roli. Kdyby k tomu mělo dojít dříve, nebylo by to podle mě vhodné. Myslím si však, že teď je ten správný čas, abych týmu pomohl v boji o oba šampionáty,“ řekl Piastri.

Napohled to zní poměrně jednoznačně. Co to ale znamená? Vezměme si takový příklad: oba jezdci McLarenu startují z první řady, Lando Norris si udrží vedení v první zatáčce, ale do další bude mít Oscar Piastri dobrý výjezd a podnikne tvrdý útok na brzdy. Může to podle nových pravidel o týmové režii udělat?

„Potřebujeme o tom ještě diskutovat, ale podle mě je nejdůležitější, že nemusím Landovi uhýbat v každém závodě. Něco takového prostě nechceme. Podle mě je nemožné projít si každý scénář a nechceme o tom diskutovat veřejně,“ zdůraznil Piastri.

„Je důležité říci, že pokud někdo odvede během víkendu mnohem lepší práci než ten druhý, chceme, aby se dočkal odměny. V tomto bodě se naše diskuse komplikuje a proto o tom ještě musíme mluvit. Není to však tak, že budu jezdit za Landem každý víkend. Stále mám v šampionátu o co bojovat a chci se posunout výš v celkovém hodnocení,“ dodal Oscar.

Ten však zároveň přiznal, že podle nových pravidel by jeho manévr na Norrise z VC Itálie nebyl v pořádku. Avšak v té době udělal všechno správně. „V tomto případě by to bylo jinak, ale v té době jsem udělal všechno správně. Podle mě to byl dobrý manévr, přestože propad na třetí místo na výjezdu ze zatáčky jako tým určitě nechceme,“ konstatoval rodák z Melbourne.

„Samozřejmě potřebujeme spolupracovat, aby se to nezopakovalo, ale za daných okolností to bylo naprosto v souladu s pravidly. Neudělal jsem nic špatného, jen konečný výsledek na výjezdu ze zatáčky nebyl takový, jak jsme si představovali. Stejně tak konečný výsledek závodu neurčil můj manévr, ale riskantní strategie Ferrari. Nebýt jí, v cíli bychom skončili před Charlesem na prvním a druhém místě,“ uzavřel Piastri.

Související zprávy

Diskuze