logo F1zpravy.czF1online.sk

S Ferrari jsme vedli dlouhé rozhovory, přiznal Jordan

Adrian Newey sleduje monopostu Ferrari
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

Adrian Newey si nakonec vybral Aston Martin. Spekulovalo se o tom dlouho a fanoušci Ferrari možná do poslední chvíle doufali, že medializované informace o přibližování Neweyho týmu k Silverstonu budou novinářskou kachnou. Nebyly. Jeho manažer Eddie Jordan nyní přiznal, že s Ferrari vedli dlouhé rozhovory, ale Adrian si nakonec z různých důvodů vybral Aston Martin.

Lawrence Stroll zkrátka dokázal nabídnout to, co Fred Vasseur nemohl. Zdálo se, že Scuderia je v ideální pozici. Newey tam nikdy nepracoval a titul s Ferrari na sklonku kariéry by se v jeho vitríně určitě vyjímal. Nestalo se. Adrian se místo toho stane nejvyšším šéfem technického oddělení Aston Martinu a zároveň jeho akcionářem, což mu Ferrari samozřejmě nemohlo nabídnout.

„Možná se ptáte, proč jde do Aston Martinu, když ho chtělo podepsat tolik týmů,“ řekl Neweyho manažer Eddie Jordan ve svém podcastu Formula For Success. „Nuže, podle mého názoru existuje několik realistických a rozumných důvodů, proč se takto rozhodl.“

„V první řadě je to pozice absolutní kontroly a odpovědnosti, které se mu nikdy předtím nedostalo od šéfů týmů, jejich akcionářů a partnerů. Přesně to však obsahovala nabídka od Aston Martinu. Nabídli mu obchodní podíl, absolutní zodpovědnost, kontrolu a partnerství s Lawrencem Strollem. To je velký rozdíl ve srovnání s minulostí,“ vysvětlil Jordan.

Eddie zároveň našel několik paralel mezi posledními událostmi a Adrianovým přestupem do Red Bullu před mnoha lety. „Dokážu si také představit a předpokládám, že tento tým je na tom podobně jako Red Bull, když tam přišel před přibližně devatenácti lety. Patřili do nejlepší pětky, jako dnes Aston Martin, měli obrovskou vizi a nesmírně odhodlaného majitele – tehdy to byl Dietrich Mateschitz v Red Bullu, nyní Lawrence Stroll v Aston Martinu,“ řekl Jordan.

„Oba jsou podle mého názoru podobné osobnosti, nesmírně úspěšní podnikatelé, vizionáři se skvělým mentálním nastavením, vášní a absolutním odhodláním uspět. Myslím si, že po Adrianově příchodu do týmu se to i potvrdí,“ dodal bývalý šéf a majitel vlastního týmu.

Fanoušky však možná ještě více zajímá, proč to nakonec není Ferrari. Vzrušující představa Neweyho v červeném dodnes mnohé neopouští, ale zdá se, že oběma stranám to není souzeno. Je zřejmé, že Fred Vasseur se pokoušel získat Neweyho, ale to se mu nepodařilo. Lze mu to vyčítat? Mohl udělat víc? Se současnými informacemi se zdá, že Fred položil na stůl všechny karty, které měl po ruce, ale nestačilo to.

„Je tu ještě několik dalších důvodů,“ pokračoval Jordan. „Skutečnost, že ještě nikdy nepracoval s Lewisem a Fernandem, byla také důležitá. Chtěl zjistit, co to přinese.“

„Lewis odchází do Ferrari. Samozřejmě, s Ferrari jsme vedli dlouhé rozhovory, ale Aston Martin a Fernando dali Adrianovi pocit nového koření z výzvy, pokud to tak můžeme říci. Chtěl vědět, jak může dostat tým podobný Red Bullu z nejlepší pětky až úplně na vrchol. Je to stáj na vzestupu a bude zajímavé sledovat, jak se to vyvine,“ řekl Jordan.

Související zprávy

Diskuze