logo F1zpravy.czF1online.sk

V Mercedesu nedokázali zapomenout na Abú Zabí, míní Newey

Lewis Hamilton pred Maxom Verstappenom po štarte VC Abú Zabí 2021
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

V roce 2021 skončila dominance Mercedesu ohromnou kontroverzí. Až po letech a s nástupem nadvlády Maxe Verstappena a Red Bullu jsme si možná plně uvědomili, že ta osudná noc v Abú Zabí představovala skutečný předěl. Adrian Newey si dokonce myslí, že měla na tým Mercedes dlouhodobý vliv.

Rozhodně jde o jednu z největších kontroverzí a možná nejpamátnější vyvrcholení souboje o titul. Pro Mercedes to skončilo tím nejhorším možným způsobem, ale v tomto případě neplatila okřídlená pravda: „Co tě nezabije, to tě posílí.“ Podle geniálního konstruktéra Adriana Neweyho platil pravý opak.

„Ne, mě to neovlivnilo, ale myslím si, že Mercedes to zasáhlo,“ prohlásil Newey v podcastu High Performance. „Místo toho, aby si řekli: ‚Dobře, akceptujeme to a jdeme dál‘, to začalo ovlivňovat jejich psychiku. Bylo to docela zajímavé sledovat.“

„Takhle to však vypadá jen při pohledu zvenčí a můžu se mýlit. Psychicky to nedokázali vytěsnit. I já mám podobný problém. Když máme za sebou špatný závod, například když jsme měli vyhrát a v posledním kole se nám ta zatracená věc pokazila, vždy se v neděli na letišti cítím hrozně. V pondělí ráno se však musím vzbudit a vrátit se do práce,“ říká Newey.

„Nemůžu přijít do továrny celý nešťastný a skleslý. Řekl bych, že pomáhat druhým a možná je i motivovat je součástí mé práce. Nemůžu kolegům říkat: ‚Je to nespravedlivé. Okradli nás.‘ To přece nikomu nepomůže, ne?“ řekl nejúspěšnější konstruktér všech dob.

Ten si také nemyslí, že Abú Zabí zanechalo nějakou stopu na Maxi Verstappenovi. Ten v tu noc slavil první titul a i když to tehdy ještě nevěděl, stál na prahu dva a půl roku trvající dominance. „Max je strašně sebevědomý. Myslím to v pozitivním slova smyslu, ne negativním,“ řekl Newey.

„Není arogantní, ale sebevědomý a sebejistý. Je vnímavý, ale nedovolí, aby ho takové věci… nemyslím si, že ho to může zasáhnout. Dokáže to v sobě uzavřít, pokračovat v práci a jezdit v závodních autech, což miluje,“ dodal strůjce všech vítězných monopostů holandského šampiona.

Související zprávy

Diskuze