logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Neweyho byl Verstappen v médiích „démonizován“

Max Verstappen a Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2024

Každý dobrý příběh musí mít kladného hrdinu i pořádného záporáka. V britských médiích jsou hrdiny zpravidla Britové a do role záporných postav jsou zas stavěni cizinci. Proto se i z mistrů světa, jako jsou Max Verstappen a Sebastian Vettel, stali padouši, míní bývalý technický ředitel Red Bullu Adrian Newey.

Nejvíce fanoušků F1 po světě sleduje britskou Sky Sports. Její přímé přenosy, analýzy a rozhovory přímo z paddocku jsou dostupné prostřednictvím jejích kanálů, které jsou velmi rozšířené. Přesně tentýž komentář sledují ještě i fanoušci v oficiální službě šampionátu F1 TV. Takto se jí daří, byť i nevědomky, ovlivňovat veřejné mínění.

„Nejsem si jistý, že lidé venku plně uznávají a chápou Maxe, stejně jako neuznávali Sebastiana,“ řekl v podcastu High Performance Adrian Newey, který s oběma jezdci spolupracoval dlouhá léta. „V první řadě proto, že oba byli takříkajíc démonizováni, což je podle mě velmi nespravedlivé.“

„Pokud mám být upřímný, možná je to způsobeno i britskými médii. Sky má ve světě obrovský vliv. Jejich divácká struktura je skutečně mezinárodní, ale jejich přenos je dost nacionalistický, pokud to tak mohu říct, a to může mít svůj vliv,“ zamyslel se nad jedním z potenciálních faktorů budoucí technický ředitel Aston Martinu.

Podobný dojem mohou mít i samotní zástupci Red Bullu, kteří dokonce na Velké ceně Mexika 2022 bojkotovali rozhovory se Sky Sports. V jejích přenosech se tehdy mimo jiné objevila poznámka, že Lewis Hamilton byl v roce 2021 „okraden“ o mistrovský titul.

Mezi jednotlivými tábory takto vzniká nevraživost, která následně lidem zastírá zrak a brání ocenit kvality soupeře. Newey vidí jisté paralely mezi Verstappenem a Alonsem, který je považován za jednoho z nejlepších jezdců všech dob, ale mnozí fanoušci výkony nizozemského závodníka podceňují.

„Je to, jako by v autě dokázal jezdit automaticky,“ hodnotí Verstappenovy schopnosti Newey. „Samozřejmě, že tomu tak není, ale dokáže jezdit v autě a přitom mu zůstane tolik kapacity, že může intenzivně přemýšlet o tom, jak v tom autě jede, jak pečuje o pneumatiky, co by mohl udělat s nastavením. A když si není jistý, zeptá se ve vysílačce, co by měl udělat, ale zároveň poukazuje na problémy.“

V tomto se podobá jinému mistru světa v paddocku, který nejednou ohromuje svým obrovským přehledem; sleduje velkoplošné obrazovky a vývoj závodu. „Stále mě fascinuje to čtení závodu. Fernando je dalším jezdcem, který to dokáže. Umí číst závod, i když před sebou nemá všechny informace.“

Související zprávy

Diskuze