logo F1zpravy.czF1online.sk

Neweyho čeká spolupráce s „úhlavním nepřítelem“ Alonsem: Adrian byl pro nás inspirací

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Adrian Newey nebude spolupracovat s Lewisem Hamiltonem, což v minulosti označil za jednu z největších lítostí ve své kariéře, ale s Fernandem Alonsem. Toho však také označil za člověka, se kterým velmi chtěl spolupracovat. Kdysi spolu tvrdě bojovali – Newey jako designér Red Bullu a Alonso jako pilot Ferrari –, ale nyní spojí své síly s cílem dostat Aston Martin až na vrchol.

Jezdecká a designérská legenda tohoto sportu spojí své síly. Britský tým má minimálně na papíře našlápnuto k velkým věcem. Má špičková zařízení, tovární dohodu s Hondou, elitní inženýry a za volantem závodní legendu. Rok 2026 bude pro toto spojení prvním pokusem vystoupit až na vrchol.

„Lance už trochu znám dlouhá léta od jeho působení ve Formuli 3, kde se setkal s mým synem Harrim. V tom roce naprosto dominoval ve druhé polovině sezóny. Proti Fernandovi jsme bojovali dlouhá léta. Byl pro nás v té době něco jako úhlavní nepřítel,“ řekl se smíchem Adrian Newey na úterní tiskové konferenci při potvrzení svého přestupu do Aston Martinu.

„V roce 2009 jsme byli velmi blízko k tomu, abychom ho získali do našeho týmu. Bohužel, tehdy se nám to nepodařilo, což je velká škoda. Museli jsme tedy pokračovat ve vzájemných soubojích. Je to legenda tohoto sportu a velmi se těším, že s ním budu spolupracovat,“ dodal Newey.

Samotný Fernando Alonso má určitě ještě větší radost. Aston Martin zažívá těžkou sezónu a na výrazu španělského matadora před mikrofony médií se to podepsalo. Nyní dostal vítanou motivační injekci a i když tyto kroky přicházejí možná trochu pozdě pro kariéru veterána Formule 1, v roce 2026 budou mít minimálně jeden pokus zaútočit na absolutní vrchol.

„Závodili jsme proti sobě dlouhá léta,“ řekl na úterní tiskové konferenci Fernando Alonso. „Řekl bych ale, že více než rival byl pro nás inspirací. Díky Adrianovi, jeho talentu a jeho vozům jsme si všichni museli počínat lépe. Jako jezdci, inženýři a týmy jsme museli pozvednout laťku, abychom se mu mohli postavit.“

„Dnešek je neuvěřitelný den pro náš tým. Lawrencova vize získává své kontury s touto novou budovou, Adrianem, Hondou, Aramcem a novým větrným tunelem. Určitě si myslím, že Aston Martin je týmem budoucnosti,“ prohlásil Alonso.

„Pracovat s Adrianem pro mě bude neuvěřitelná příležitost po profesionální i osobní stránce. Jsem velmi rád, že toho můžu být součástí. Od těchto lidí se můžete hodně naučit. Před několika týdny jsem o tom mluvil i s Lancem. Máme neuvěřitelnou příležitost pracovat s Lawrencem a všemi lidmi v Aston Martinu. Hodně se toho učíme na trati i mimo ni. Všechno je to součást našeho růstu,“ řekl dvojnásobný mistr světa.

Související zprávy

Diskuze