logo F1zpravy.czF1online.sk

Neměj strach, Lawrence, najdu další způsoby, jak investovat peníze

Adrian Newey a Lawrence Stroll
© Aston Martin F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Zcela nová továrna, zcela nový větrný tunel, tovární dohoda s Hondou, nové posily na technickém oddělení a Adrian Newey jako výkonný technický partner a akcionář celé stáje. Začal Aston Martin finální fázi svého výstupu na vrchol Formule 1? Angažování nejúspěšnějšího designéra všech dob je jasným signálem a cíle na příští roky jsou zřejmé.

Byly to dlouhé měsíce spekulací. Neweyho během nich oslovilo několik zájemců, ale nakonec zvítězila nabídka Lawrence Strolla. Adrian dostal příležitost vysvětlit své důvody na úterní tiskové konferenci. Nakonec rozhodly investice, odhodlání majitele a jasná vize do budoucna. Další zájemci, v čele s Ferrari, museli ustoupit a bývalý technický ředitel Red Bullu zvolil výzvu jako nový výkonný technický partner a akcionář Aston Martinu, což mu žádný konkurenční tým nenabídl.

„Cítím se velmi polichocen, že mě oslovilo několik týmů,“ řekl Newey. „Diskutoval jsem s některými z nich, ale ne se všemi. Nakonec se z toho stala jasná a velmi přirozená volba z různých důvodů.“

Adrian během úterý hodně mluvil o odhodlání Lawrence Strolla, jeho investicích a nové infrastruktuře v Silverstonu. Podle jeho slov byly právě ty hlavními důvody, proč si vybral Aston Martin.

„Nová budova je neuvěřitelně působivá a mám z ní skvělý pocit. Nemluvili jsme ale o tom, že tato nová zařízení jsou skutečnou demonstrací Lawrencova odhodlání a jeho vize pro tým. Nevím, kolik to stálo, ale nebylo to levné,“ řekl Newey se širokým úsměvem a rozesmál přítomné.

O Adrianovi je známo, že vždy naléhá na své nadřízené, aby investovali stále více a více peněz. Je jasné, že to nemine ani Strolla, kterého na to Newey připravil už v úterý na tiskovce. „Najdu mu další způsoby, jak investovat peníze pod rozpočtovým stropem,“ řekl se smíchem Adrian.

„Řekl bych, že za mým rozhodnutím stojí kombinace nových zařízení, dobrého pocitu v této budově a, pravděpodobně toho nejdůležitějšího, velmi viditelná demonstrace Lawrencova odhodlání. Pokud to mám shrnout jednou větou, má pevné přesvědčení, jasný směr a v ruletě rád vsadí všechny žetony na černou. A přesně to také dělá,“ uvedl Newey.

Je jasné, že peníze jsou v tomto byznysu – a Adrian tomu velmi dobře rozumí – mimořádně důležité. Existuje však něco jako „příliš mnoho peněz“ při angažování člověka, jako je Newey? Majitel stáje má na tuto otázku jasnou odpověď.

„Mohu vám říct, že Adrian je výhodná investice,“ prohlásil Lawrence Stroll bez váhání. „Jsem v tomto byznysu – Bože, jak dlouho to vlastně je – více než čtyřicet let a nikdy jsem neměl takovou jistotu u své investice. Adrian jsou ty nejlépe investované peníze, je to akcionář a náš partner.“

„Je to ten nejlepší partner, kterého můžete přivést do společnosti. Máme v úmyslu spolupracovat velmi dlouho. V podstatě je to relativně levné, když se podíváte na vše, co Adrian přináší do našeho partnerství,“ dodal Stroll.

Související zprávy

Diskuze